Fazla mesailerim hakkında
Merhaba arkadaşlar.
Dün itibarı ile işime son verildi. İşe giriş tarihim 12 Eylül 2014. 6 ayın dolmasına 1 gün kala beni işten çıkarttılar. Sebep ise maaşımın yükseltilmesi aksi takdirde başka iş arayacağımı bildirdiğim mail. Maili alır almaz insan kaynakları bana bugün itibarı ile işime son verildiğini bildirdi.
Herneyse konuya geleyim. Benim sözleşmeme göre haftalık çalışma saatim 45, aylık ise 225 saat. Ancak bizim şantiyede iş saat 7:00 da başlıyor akşam çıkışımız ise 18:00 hatta 19:00 ı buluyor. Ancak şantiyede duyurusu yapılan çalışma saatleri sabah 7:30 ila akşam 17:30 arası. Fakat işe servis ile gidip geldiğimden dolayı ben servisin saatlerine bağlı kalıyorum. O yüzden şantiyeye girişim saat 7:00 sularında olurken şantiye çıkışım hiç bir zaman 18:00 dan önce olmadığı gibi bazen 19:30 lara kadar kaldığım olmuştur. Elbetteki kendi istemim dışında. Bu servis çıkış saatlerini hem proje müdürünü hem de şirket yöneticisine şifaen söylemiş olmama rağmen hiç bir şey yapmadılar.
Şimdi sorum şu; Ben bu mesaileri talep edebilir miyim? Sözleşmem de 270 saate kadar fazla mesai ücrete dahildir maddesi olabilir tam hatırlamıyorum. Ancak zaten şantiyede belirlenen resmi mesai saatlerini hesap etsem bile hafta için günde 1 saat. Haftalık 45 saat çalışmayı cuma günü doldurduğum için Cumartesi günki 10 saatin tamamı fazla mesaiye giriyor olması lazım diye biliyorum. Yani haftada 15 saat. Yanlış hesaplamadıysam toplamda 388 saat fazla mesaim var.
Sözleşmemde yıllık 270 saat fazla mesai ücrete dahildir maddesi varsa bile 98 saat mesai hakkım olmalı sanıyorum. Bir de bu sözleşmede 270 saat olayı genel işlem kuralına girmez mi?
Durum bu. Şimdi ben dava açmalı mıyım yoksa boşa kürek çekmemeli miyim?
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Fazla mesailerim hakkında
2 Gün daha bekleyemedinizmi? İspat edebilirseniz alabilirsiniz. 270 saate kadar mesai ücrete dahildir maddesi geçerli kabül edilir.(Tabi ücretinde Asgari ücretin üstünde olmalıdır. Ama Yargıtay İşveren lehine, mesai saatleri için hakkaniyet indirimi yapıyor. Bu durumda mesai yarı yarıya düşebiliyor. Hesaplamalarınızı bazen 18 bazen 19 30 a kadar yapıyorsunuzdur herhalde. Ara dinlenmeler ve işten çıkıştan sonrada, servis beklemeniz, işyerinde oyalanmalarınızıda çıkarın. Geriye kalan nedir? değecek ise ve ispat edebilecekseniz dava açın.
Ama dava açmadan önce işverene fazla mesailerinizi talep eden bir ihtarname gönderebilirsiniz belki verir.
Ayrıca işe iade hakkınız olmadığından Kötü niyet tazminatı talebiniz olabilir. Fakat gönderdiğiniz E-Mail nasıl değerlendirilir bilmiyorum doğrusu.( Bir nevi istifa deklerasyonu gibi) Göndereceğiniz ihtarda bunuda talep edebilir Yada dava açabilirsiniz.
Cevap: Fazla mesailerim hakkında
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
2 Gün daha bekleyemedinizmi? İspat edebilirseniz alabilirsiniz. 270 saate kadar mesai ücrete dahildir maddesi geçerli kabül edilir.(Tabi ücretinde Asgari ücretin üstünde olmalıdır. Ama Yargıtay İşveren lehine, mesai saatleri için hakkaniyet indirimi yapıyor. Bu durumda mesai yarı yarıya düşebiliyor. Hesaplamalarınızı bazen 18 bazen 19 30 a kadar yapıyorsunuzdur herhalde. Ara dinlenmeler ve işten çıkıştan sonrada, servis beklemeniz, işyerinde oyalanmalarınızıda çıkarın. Geriye kalan nedir? değecek ise ve ispat edebilecekseniz dava açın.
Ama dava açmadan önce işverene fazla mesailerinizi talep eden bir ihtarname gönderebilirsiniz belki verir.
Ayrıca işe iade hakkınız olmadığından Kötü niyet tazminatı talebiniz olabilir. Fakat gönderdiğiniz E-Mail nasıl değerlendirilir bilmiyorum doğrusu.( Bir nevi istifa deklerasyonu gibi) Göndereceğiniz ihtarda bunuda talep edebilir Yada dava açabilirsiniz.
Hesapladığım 388 saat resmi mesai saatlerine göredir. Yani 7:30 - 17:30 saatleri arası geçen süre. Minimum 98 saat fazla mesaim kesin.