Gecmise Donuk Sigorta Odemesi HK
Arkadaslar, 1991-1994 yillarindan kalma han yoneticiliginde iyi niyet ile alinip calistirilmis sigortasi 15 gunluk olarak odenmis personel suan sahit bulup han yoneticiligine sigorta eksik yatti diyerek dava acmaya hazirlanmaktadir . Oysaki zamaninda sigortasiz calistirilacagi sartlar dahilinde kendisine iletilmis ve cocugu dogdugu icin sagliktan yararlansin diyerekten sadece 15 gunluk sigortalari yatirilmistir . Suan zannediyorum emekli olacagi ve issiz oldugu icin bu sekilde bir yol izlemektedir .
Bu baglamda mahkemede 15 gunluk sigorta odendigi icin kismi olarak calisti bundan dolayi 15 gunluk odemeler yaptik desem bunun aksi ispatlanabilir mi elimde suan o doneme ait defter belge v.s de kalmamis dava ile alakali bir sonuc cikar mi yoksa bunlari ispatlamasi imkansiz dava acsada bir sey cikmaz mi ... Diyelim davayi davaci kazandi bu takdirde odeme yukumlusu mal sahibi midir yoksa yonetici midir ? Bu hususta goruslerinizi paylasabilirsiniz sevinirim .
Cevap: Gecmise Donuk Sigorta Odemesi HK
Sigortasız çalıştırmak yasal değil. Sİgortasız işçi çalıştırmanın çok ciddi cezaları var. Bir yıl için asgari ücretin neredeyse 38 katına varan cezalar, teşviklerin iptali ve geriye dönük %5 indirimlerin geri istenmesi gibi. Anlaşmaya çalışın derim.
Çalışanın işvereni kat malikleridir. Bu nedenle cezadan sorumlu mal sahipleridir. Hiç bildirim yapmasaydınız dava açsada kazanma şansı yoktu. Sigorta bildirimi yapıldığı için hak düşürücü süre yoktur. Dava açabilir. İspat ederse kazanır. O döneme ait puantaj kayıtları var ise ispat etme şansınız olabilir.
Her ne kadar sigortasız işçi çalıştırılmasını etik bulmasamda, bu tür kafa koparıcı davalarıda etik bulmuyorum. Bu nedenle sizde tanık bulup belge sunup şansınızı deneyeceksiniz. Şahsın prim gününe ihtiyacı var ise erkekmi kadınmı bilmiyorum ama borçlanma olanağı var ise ve bunları borçlanarak emekli olabilecek ise borçlanma ücretlerini ödeyerek yardımcı olabilirsiniz. Tabi hesabınıza geliyorsa. Bir mali müşavire hesaplama yaptırın davayı kaybetmeniz halinde ne kadar bir yük ile karşı karşıya kalacağınızı.
Size haber verdiğine göre Emekliliği için dahi lazım olmasa bile sizden para koparmak için bile dava açacağımda diyebilir. O yüzden Sn gungoren in tavsiyesini dinleyin derim bende.
Arkadaslar, isveren annem idi calisan ise erkek bir isci . Online olarak sgk dan kayitlara baktigimizda toplamda 2 yil calismis ve bu sure icerisinde 150 gun gibi eksik sigortasi oldugunu tespit ettik, yazili olmasada sigortasiz calisacagini kendiside biliyordu .
Bir diger husus, ilgili kisi ile anlasin demissiniz lakin bunu nasil ispatlayabilir ? Atiyorum eksik yatirilan aylarda tam gun calistim dese bende yatirdigim kadar calisti desem her ne kadar sahit filanda bulsa 20-25 yil once ki olayi hakim neye bakipta nasil karar verecek bilgi verebilirseniz sevinirim .