Eksik Ödenen tazminat halinde yapılması gerekenler
Merhaba,
Kurumsal bi firmada 1.3 yıldır çalısmaktayım , cuma gunu ozel sebeplerımden dolayı işe gıdemedım ve savunmam istendı bende ozel sebeplerımı acıklayamadıgım ıcın savunmayı kafama gore yazdım esas konu bu deıl , sımdı ısverenım sımdıye kadar baya bı mobbıng uyguluyordu ben yınede caba gosterdım ama olmadı dayanamadım , ısverenıme tazmınatımı alıp cıkmak ıstıyorum dedım ve kabul ettı bana bır kagıt ımzalattı ıbraneme yazıyordu sanırım tum alacaklarımı vs aldım gıbısınden yazılar vardı bana tazmınatımı kıdemımı odıyecegını soyledı ay basında maas la beraber ve 14 gunluk yıllık ızınımde ıcerısınde beraber , yalnız benım işe gırıs tarıhım 28.01.2014 , çıkısım 04.03.2015 ınternetten kıdem tazmınatımı hesapladıgımda net 1766 fılan cıkıyor bana cuma gunu ısverenım yıllık ızın hakkın 14 gunde dahıl 1800 kusurat yatırılacak dedı , benım kıdemım zaten 1766 cıkıyor yoksa bundan vergıler fılan dusuluyormu bılmıyorum kendı hesaplamalarıma gore 2300 cıvarı almam lazım brut ucretım 1623 TL , işegiriş:28.01.2014 çıkış:04.03.2015 yıllık ızın hak :14 ,, hesapladıgımda 2300 fılam yapıo yıllık ızınle ama bana 1800 kusurat yatıracagız dedı şefim , ne yapmam lazım egerkı alacagım bundan fazlaysa ne yapabılırım ve dıger sorum bana kıdem + ıhbar vermek zorunda deıllermı yalnız ımzalattıgı kagıtta ucret fılan yazmıodu hem yazsa bıle hesapladıgımda eksık oluyor yoksa ısverenın hesaplaması dogrumu ? bu ay basında yatırdıklarında eksık ıse ne yapmam lazım ?
- - - Updated - - -
bu arada suanda calısmıyorum kagıdı ımzalattıklarında zaten o gun ayrıldm ısten
Cevap: Eksik Ödenen tazminat halinde yapılması gerekenler
İbraname imzalamanız çok birşey ifade etmiyor. Ama işverenin sizi çıkarttığını ispat etmek size düşüyor. İşveren işe gelmediğinizden dolayı çıkarttım diyebilir ve İzin ücretiniz hariç haklarınızı vermeyebilir.
Bu nedenle önce Eksikte olsa bu parayı yatırmasını bekleyin. Kıdem tazminatı olarak yatırdıktan sonra gerisini istemek kolay olacak.
İşten çıkarılan işçinin ihbar öneli kullandırılmadıysa kıdemine göre ihbar tazminatını, kıdem tazminatını ve yıllık izin ücretlerinin bedelini ödenmesi gerekir.
Kıdem ve ihbar tazminatı hesaplanırken En son aldığı giydirilmiş ücret hesaplanması gerekir. Bu ücret hesaplanırken son 1 yıl içinde zam aldı ise bunların ortalamaları bulunur. İzin ücreti hesaplaması ise bunlardan ayrıdır.
Giydirilmiş ücret hesaplanırken ikramiye prim yemek yol gibi yardımlar varsa bunlar bu ücrete ilave edilir. Fazla mesai ücretleri dahil edilmez.
Kıdem tazminatından damga vergisi haricinde başka kesinti yapılmaz. İhbar tazminatından vergi ve damga vergisi kesintisi yapılır. yapılır.
Sizin verdiğiniz rakamlara göre kıdeminiz sadece en son brüt ücretinizi baz alırsak 1766 Tl çıkar. Buna görede İhbar tazminatı ve izin ücretiniz hesaplanmamış gözüküyor. Alacağınız rakam en az iki katı olmalıydı.
Paranın yatırılmasını bekleyin 1800 Tl yatarsa, işvereni arayıp ihbar ve izin ücretlerinizi yatırmasını talep edin ve makül bir süre verin. Ayrıca almadıysanız 4 günlük ücretinizde var.
Tskler tamam bekliyecegim . 1800 civari yatiracaklar zaten ve parayi cekip iscerenimi arayip eksik yatirdiklarini soyliyecegim yatirmazlar ise dava acabilirim dimi
Parayı yatırsınlar işten çıkarıldığınız tescil edilmiş olur. Önce işvereni arayın makül bir süre verin yatırmazsa isterseniz noterden ihtarname çekebilirsiniz. Yine dikkate almazlar ise Kalanı için icra işlemi bile başlatabilirsiniz. İtiraz ederlerse dava açarsınız. isterseniz direkt dava açabilirsiniz. Fakat dava uzun sürer. İcraya itiraz ederlerse %40 inkar tazminatı ödeyeceklerinden pek itiraz edeceklerini zannetmem.