Hakaret, küfür ve boşanma
Merhaba. Eşim ile anlaşamıyoruz. Karşı çıkmama rağmen benden habersiz gece clübü işine girdi. Haftanın 3 gecesi evde yok clupte çalışıyor. Diğer günlerde kendi mesleğiyle uğraştığı için çok kısıtlı görüşüyoruz. Birkaç kez şiddet de yaşadım ama rapor almadım. Bana hakaretler ve küfürler etti çok uzun bir süre, mesaj olarak da kayıtlı şu bazı ettiği küfürler. Evde sinirlendiği zaman bilgisayar, bardak vs fırlatıp kırdı ve evi terketti. Ama geri döndü. Ayrılmak istiyorum. Ama o yanaşmıyor. Çok istiyorsan sen git boşan diyor ama vazgeçiyor. Sevdiğini söylüyor. Ödediğimiz 3 ayrı kredi var benim adıma açılmış. Bunların tamamını ödemem mümkün değil tek başıma. Bu borçlar bana mı kalır? Avukat tutma gibi bir maddi olanağım olmayacak maalesef. Bu süreçte ne yapmam gerekiyor fikir verirmisiniz? 1,5 senedir evliyiz, 4 senedir beraber yaşıyoruz.
Cevap: hakaret, küfür ve boşanma
Geçmiş olsun.
Çocuğunuz var mı ?
Siz çalışıyormusunuz ?
Oturduğunuz ev eşinize ya da size mi ait ?
Eşinizin gece kulübü işi dışında yaptığı diğer işi nedir ?
- - - Updated - - -
Bir başka iletinizde öğretmen olduğunuzu yazmışsınız..
Boşanma davası açabilirsiniz..
Çocuğunuz var ise çocuğunuz için dava bitene kadar tedbir, dava sonuçlandıktan sonra iştirak nafakası talep edebilirsiniz.
Sizin için nafaka ödemesi olmaz.
Oturduğunuz ev size ya da eşinize ya da aile bireylerinden birisine ait ise aile konutu şerhi koydurabilirsiniz (Tapu Müdürlüğünde 50-100 TL arası bir harçla yapabilirsiniz)
Ev kira ise dava bitene kadar eşinizin bu evin kirasını ödemesini isteyebilirsiniz.
Ailenin korunmasına dair kanun gereği eşiniz hakkında tedbir kararı alıp (Nöbetçi aile mahkemesinden) size yaklaşmasını/ telefonla yada fiziken sizi rahatsız etmesini/ eve gelmesini vs engelleyebilirsiniz.
Davayı kimin açtığının bir önemi yok. Evlilik birliği sarsılmış ve tarafların bir arada yaşamasının mümkün olmaması halinde boşanma gerçekleşir.
Anlaşmalı bir boşanma her iki taraf içinde sancısız ve sorunsuz bir çözüm halidir. Çekişmeli bir boşanma olursa süreç uzar 2-3 yıl sürebilir.
Yanıt için teşekkür ederim. Evet öğretmenim. Çocuk yok. Eşimin asıl mesleği bilişim. Serbest çalışıyor. Evimiz kira. Eşim kredileri ödüyordu ben kirayı. Nafaka vs hiç bir şey talep etmiyorum. Kirayı da bu ev de yaşadığım sürece kendim öderim. Yeter ki kredilerle beni cezalandırmaya çalışmasın, onları ödemeye devam etsin. O sevdiğini söylediği için ayrılmak istemiyor.
Herkes 3 ncü şahıslara ve kurumlara karşı borçlarından kendi kişisel mal varlığı ile sorumludur. Boşanma davasını açtığınız andan itibaren eşiniz kredileri ödemeyecektir.
O nedenle tazminat talep etmenizi (en azından kredilerin 2 katı kadar) öneririm. En azından dava sırasında hakim yarısına hükmedecek olursa bir nebze rahatlarsınız.
Ancak davanız çekişmeli olacak olursa 3 senede ancak biter. O sürede de eşiniz kredi ödemesi yapmayacaktır. Sizde dava bittiğinde kredi borçlarını ödemiş olacaksınız.
Anladım teşekkür ederim. Evlilik süresi içinde açıldığından hakim en azından bölüştürür sanmıştım.
Hakim borçları değil, edinilmiş olan malları bölüştürür.
Ev, araba, Arsa, Bankada olan para, Kurulmuş / açılmış olan iş yeri gibi..
Takılarınız var ise, ya da eşiniz tarafından bozdurulup kullanılmışsa bunları talep edebilirsiniz. Takılar kadına hediye sayılır. Kişisel malıdır. Mahkemeden talep ederseniz, ve miktarı ile eşiniz tarafından harcandığını ispat edecek olursanız bedelini yada takıların kendisini alabilirsiniz.
Bu arada kredileri eşimin şahsi borçları ve benimle tanışmadan önceki borçları kapatmak içindi. Ama bu birşey değiştirmez sanırım.
Maalesef değiştirmez.
Ancak; eşiniz evlendikten sonra bir iş yeri açmışsa, ev, araba, arsa almışsa yarısını talep edebilirsiniz. Yada bunları almak için düğündeki takıları kullanmışsa takıların bedelini talep edebilirsiniz..
Peki kullandığı küfür ve hakaretleri yazılı olanları, mahkemede sunsam, boşanma sürecini etkilemez mi? Çünkü bir kadının onurunu kıracak tarzda küfürler var.
Bahsettiğiniz delilleri sunmuş olmanız (anlaşmalı boşanmayacaksanız eğer) boşanmanızı kolaylaştıracak ve sizin haklılığınızı ortaya koyacaktır.
Tamda burada yukarıda bahsettiğim tazminat talebiniz öne çıkacaktır. Hakim kusur oranına göre tazminat miktarını arttırabilir veya azaltabilir.
Yine de hem küfür ve hakaret içeren delilleri, hem size bırakmış olacağı banka kredilerini hem de tazminat talebinizi bir arada kullanıp beyanınızda mahkemeye sunacak olursanız; hakim kredi miktarı kadar ve ya daha yakın bir tazminata hükmedebilir.