Kira Kontratı ve şirket ismi
Herkese merhaba,
bundan bir hafta önce sahibi olduğumuz dükkan için bir şirketle kira kontratı yaptık(emlakçı vasıtasıyla). Şirket bizim dükkanın adresi üzerine yeni kurulmuş. Kendilerinin bize yazılı olarak verdiği şirket ismine göre kontrat düzenlendi.(kaşeyi, telefon numarası belli olduktan sonra yaptıracaklarını söyledikleri için şirket ismi bilgisayarda yazı ile yazıldı ve altına ''adına x... y... isim soyisim'' yazılarak imzalandı)bir kişi de kefil gösterdiler, imzası vardır. Ancak emlakçı vasıtasıyla 2 gün sonra imza sürkülerini gönderdiklerinde, kontratta bize verilen şirket isminin ''bir kelime'' eksik olduğunu gördük( yani ''xyz abc klm'' yerine xyz grup abc klm) . Kendileriyle görüşmem sonucunda haftaya biraraya gelip yeniden sözleşme yapabileceklerini söylediler. sürkülerde şirketin yetkilisi aynı kişi, vergi no'su aynı. Size sorum şu olacak;
eski kontratla telefon, su, elektrik vs.. mukavele yapılmışsa, beni zor duruma düşürecek bir durum olur mu? olur ise ne yapmalıyım? İlla kaşe istemelimiyim? Şimdiden değerli cevaplarınız ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
Cevap: Kira Kontratı ve şirket ismi
Şirketi temsil ve ilzama yetkili kişi aynı kişiyse yanlışlık esasa etkili değildir.
Alıntı:
Av.Basri Gungoren rumuzlu üyeden alıntı
Şirketi temsil ve ilzama yetkili kişi aynı kişiyse yanlışlık esasa etkili değildir.
Basri bey cevabınız için çok teşekkür ederim. bir şey daha sormak isterim;
kiracı ile sözleşmeyi yenilemek gerekir mi? kiracı şöyle der: ismin eksik olan kısmına eklemeyi yapıp paraf atalım. veya da yeni sözleşme yapalım ama kefil il dışında olduğu için başka bir kefil ile yenileyelim, der. şunu da sormak istiyorum acaba bu şekilde isme ekleme yapıp şirket yetkilisine paraflatsam yarın öbürgün kefil buna itiraz eder mi? yoksa yeniden sözleşme mi (yeni kefil ile) yapalım. bu arada maliyeye ve gerekli yerlere müracatlarını eski sözleşme ile yapmışlar. yeni sözleşme yapılması bu gibi maliye,elektrik vs. konularında yarın öbürgün başımıza dert açar mı? ne yapmalıyım? şimdiden değerli cevaplarınız teşekkür ederim.
Merhabalar, ev sahibimle yaptığım kontrata göre yıllık artış oranı tefe üfeye göre belirttik.Fakat kendisi küsüratları düşerek mesela "708TL ise kendisi 700" yatırmamı istedi.Bundan sonraki tüm zamlarda bu şekilde oldu.Bugüne kadar tüm zam farklarını da yatırarak bugüne geldik.Şimdi kontrat süresı ortasında bana kira bedelini yükseltti ve ödemezsen evimden çık dedi.Bende ödeyemem çıkarım deyip ev araştırdım ve buldum.Ben çıkıyorum dediğimde ise geçmiş yıllara dönük o farkları geri istediğini söyledi.Bugüne kadar yapılan zamada itiraz etmedi, ihtar çekmedi.Ayrıca 500$ depozitomuda vermiyor.Sizce geriye dönük farkları alma hakkı varmı?.Ben bu evde oturmak istemiyorum çıkmam için ne yapmam gerekiyor?Teşekkürler.