Memur maaşına bloke ve maaşının tamamının kesilmesi
Arkadaşlar merhaba. Elimde olmayan nedenlerden dolayı maaşımı aldığım bankadan çekmiş olduğum kredi borcumu yatıramadım. 2 ay yatırmayınca hesabıma bloke koydular ve kendileri iki taksidi aldıktan sonra ben arayınca blokeyi kaldırdılar. 1 ay önce, hem iki aylık kredi taksidimi hemde kredi kartı ödememi ( 86 gün gecikmişti ), maaş hesabıma yattığı anda bloke koyarak ve hesabımın - limitini kullanarak önce kredi taksitlerimi daha sonrada kredi kartının asgari ücretini aldılar. Konuyla ilgili konuştuğumda yaptıklarının yasal olduğunu, istediğim yere başvurabileceğimi vs.. söylediler.
Tabi o ay bütün maaşım ve hesabım - limite düştüğü için yasal bir yola başvuramadım. haliyle kış ayı kira doğalgaz vs.. ödemeleri ve o ay maaş denen bir şey yok hesapta. Bende konuyu bimere yazdım ve verdikleri cevapta ;
Bankamız ile aranızda karşılıklı imzalanmış olan Tüketici Kredisi Borçlanma ve Rehin Sözleşmesinin “ Bankanın Rehin, Takas ve Mahsup Hakkı” başlığı altında yer alan maddesinde Müşterinin, kefilin Bankaya karşı sözleşmeden ve/veya herhangi bir sebepten doğmuş ve doğacak her türlü borçlarının teminatını teşkil etmek üzere, Bankanın bütün Şubelerinde mevcut olan veya olabilecek vadesi gelmiş ya da gelecek her tür para cinsinden mevduat hesapları, doğmuş/doğacak her türlü hak ve alacakları üzerinde Bankanın rehin ve hapis hakkı olduğu, bütün hesaplarının ve alacaklarının Bankaya rehnedilmiş olduğu, bunların veya bedellerinin Bankaca mahsup edileceğini kayıtsız şartsız kabul ettiğinize dair düzenleme yer almaktadır.
6********8 risk numaralı kredi ve kredi kartı ödemelerinizdeki aksamalar nedeniyle , yukarıda bahsedilen sözleşmenin Bankamıza verdiği yetkiye istinaden 0***********78 numaralı vadesiz mevduat hesabınıza , söz konusu kredi ve kredi kartı aksama tutarı kadar kısmı bloke uygulanmış olup, yazımız tarihi itibari ile hesabınızda herhangi bir bloke bulunmamaktadır.
Bilgilerinize sunarız.
Forumu sürekli takip ediyor ve hukuki olarak düşüncelerimi hep paylaşmaya özen gösteriyorum. Bu konuda da sizlerin bilgisinden faydalanmak isterim. İlginize teşekkürler ..
Cevap: Memur maaşına bloke ve maaşının tamamının kesilmesi
Banka hesabınızı değiştirme olağanız varmı ?
maalesef :( kurum anlaşması gereği vakıfbanktan alıyoruz maaşı. 2 yıllık daha sözleşmeleri var :(
Dostum şimdiye kadar bankanın bu yaptığı uygulamaya itiraz et.olumsuz cevap alırsan tüketici mahkemesine git diye yazıyordum.Ancak 5 gün önce yargıtayın benzer bir davada '' kişi bankaya karşı vermiş olduğu taahhütte ,kredi borcunu ödemeyince maaşından borcu tahsil edebilir şeklinde sözleşmede izin verdikten sonra ben bu izinden vazgeçiyorum..Başlangıçta krediyi alırken buna izin vermiştim ama şimdi maaşımdan kesmesine izin vermiyorum şeklinde itiraz edemez diye hüküm verdi.Ve banka lehine karar verdi..Bundan sonra tek tavsiyem taksiytlerini aksatmadan ne olursa olsun öde,bankada böyle bir uygulama yapmasın..
Tmm hocam ilginize teşekkür ederim.