Çalışan emekliden kesilen destekleme pirimi
Emekli sandığından emekliyim,İki yıl önce evimi satıp bulunduğum İl'de bir ticari taksi plakası aldım.bundan sonra emekli maasımdan her ay %15 lik bir kesinti yapılmaya başlandı(230 tl).araçta çalışmak üzere şöför tuttum her ay onunda sigortasını ödüyorum,her yıl ayrıca basit usulde vergi veriyorum.bu nasıl bir adalet anlamadım!Konu daha önce anayasa mahkemesine gitmiş ve itiraz yüksek mahkeme tarafından reddedilmiş.Gerekçeside aynen şöyle;
Anayasa Mahkemesi 5/11/2008
tarihli ve 27045 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan kararıyla Anayasanın 2 nci
maddesindeki hukuk devleti ilkesiyle toplum yaşamında eşitlik temeline dayanan adil bir
hukuk düzeni kurulması amaçlandığı; SGDP uygulamasıyla, çalışmaya devam ederek
kazanç sağlayanlarla sağlamayanlar arasında adil bir dengenin kurulmasının sağlandığı,
sosyal güvenlik destek priminin, sosyal güvenlik kurumlarının mali yapılarının
güçlendirilmesi ve böylece sosyal sigortacılık faaliyetinin sürdürülebilmesi amacına
yönelik olduğu, bu uygulamanın sosyal güvenlik sistemi çerçevesinde değerlendirilmesi
yapıldığında, emekli olan bir sigortalının işine devam etmesinin, hem istihdamı menfi
yönde etkilediği, hem de sigortalı sayısının artmasını engellediği, dolayısıyla, emekli olan
kişilerin işlerini başkalarına devretmek suretiyle genç sigortalıların sisteme dahil
olmalarını teşvik etmenin, bu mümkün olmadığı takdirde, alınacak SGDP ile sisteme
katkılarının sağlanmasının hedeflendiğinin anlaşıldığı, Anayasanın 60 ıncı maddesinde yer
alan “Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli
tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.”
Emeklinin çalışmaya devam ederek,istihdama engel olduğunu,diğer çalışması gerekenlerin önünü tıkadığı gerekçesiyle pirim kesilmesinin doğru olduğuna karar vermiş,
Oysa ben,istihdama engel değil tam tersine bir kişiyi çalıştırarak katkıda bulunuyorum.heray düzenli sigortasını ödüyorum,maaş veriyorum,3 kişilik ailesinin geçimini sağlamasına katkı verirken,öbür taraftan cezalandırıldığımı düşünüyorum.herkes gibi gidip bir yazlık alarak keyfini sürer,maaşımda kesilmezdi.Kanun hangi gerekçeyle keserse kessin benim vicdanımda kabul görmüyor.
Bu konuda yasal yollardan mücadelemi sürdürmek istiyorum,bana yol gösterecek,destek olacak Avukat kardeşlerime şimdiden Teşekkürü bir borç bilirim.
Cevap: Çalışan emekliden kesilen destekleme pirimi
Bugün bir çalışanın emekli maaşı 600/700 Tl ye kadar düşmektedir. Aynı gün ve primi olan emekli maaşlarında 700 Tl gibi farklar oluşmaya başladı Diğer yandan emekli olunca 3000/4000 Tl alan bir kesimde var. Emekli sandığından emekli olanlar işçi emeklilerine göre daha iyi maaş almaktalar.
Diğer yandan çalışma dönemine gelmiş ve gelecek nüfusumuz gittikçe artıyor. Devlet yeni iş alanları için politikalar üreteceğine en azından asgari bir gelire sahip olan ama herkezin geliri olan bir sistem uygulamakta, Bu gelirde, insanların yaşamlarını sürdürmelerine yetmemekte. Her şeyin adil olduğu bir sistemde elbetteki bu tür uygulamalar olabilir.
Yaş sınırı, Gelir sınırı getirilebilir. Kesilen para 2. bir emeklilik için kesilebilir, İstihdam sağlayanlardan kesilmeyebilir. Emekli maaşlarının gittikçe düştüğü bir sistemde ayrıca, çalışmak zorunda kalan vatandaşlardan bu şekilde para kesilmesi kabül edilemez.
Sonuç olarak, bunun için yeni düzenleme gereklidir Anayasa mahkemesi kararını vermiş. Bundan sonraki hukuki değil siyasi bir konudur. .