Emeklilik ve Tarım Sigortası Hakkında
Merhabalar,
benim sorunum şöyle ,
ssklı olarak çalışamıyorum bankalara borcum olduğu için sürekli maaş haczi geliyor ve işyerleri bununla uğraşmamak için çıkış veriyor.tabi benimdebir çocuğum var ileride onun da kendimin de zor günler yaşamaması için tarım sigortasından isteğe bağlı ödeme yapıp emekli olsam hem de hastanelerde prim öderken ben de çocuğum da bakınıyormuş.Tarım sigortası emekli maaşı bu yıl için 600 lira diyorlar sizce bu tarım sigortasından mı bağkurdan en alt seviyeden mi emeklilik iyi ayrıca ileride ben ölürsem emekli olduğumda maaşımı kızım dul olursa bağlanır mı?
Çok teşekkürler
Cevap: Emeklilik ve Tarım Sigortası Hakkında
Tarım işçisi olarak sigorta var işçi olarak Ek-5 belgesi ile müracat ederseniz bu sigortalılığınız normal 4/a statüsünde dğerlendirilir. Yani normal işçi gib(eski ssk) Bunun primi daha düşüktür 305 Tl civarında. Bu miktar ne az miktardır.
Eğer tarım işi ile uğraşıyorsanız ve ziraat odası ve borsa gibi yerlere kaydınız var ise yukarıdaki tarım işçisi gibi sigorta haklarından faydalanamazsınız. Tarım Bağkuru yaptırmalsınız.
Ayrıca isteğe bağlı bağkurda var.
Her 3. dede sağlık ve emeklik haklarından faydalanırsınız. 1, şık en uygun olanıdır. hem Prim hem emeklilik hemde maaş açısından.
Kızınız Siz öldüğünüzde Diğer şartlarıda taşıyor ise Yetim maaşı alabilir.
Çok teşekkür ederim sayın ceceli341.
Çok sağolun cevabınız için.son olarak öğrenmek istediğim;
Yani hiçbir yere ticaret ve iş olarak bağlı değilim ziraat odasına falan bağlı değilim bu durumda ek 5 olarak prim yatırsam tarım sskdan emekli olabilcem değilmi ? ayrıca önceden ikiyıllık bağkurum vardı vergi kapatınca dilekçe verdim iki yıllık borcum var bu bakıma engel olur mu tarım ssk ek 5 primi düzenli ödersem engelmi bağkur borcu?
ayrıca tarım ek 5 den emekli olursam asgari ücretdenssk gibi mi emekli olmuş olacağım
Tarım işçisiyim şeklinde başvuracaksınız ama normal sigortalı olarak prim yatıracaksınız. Ama primi daha az ödeyeceksiniz. Bağkura borcunuz var ise, evet emekliliğinize mani olur.
İnternetten ek-5 belgesi indirip doldurun. Bunu Muhtara,il tarıma ve ziraat odasıydı sanırım, buralara tastik ettiriyorsunuz. Nüfus cüzdanı fotokopisi ile SGk il yada ilçe müdürlüklerine müracat ediyorsunuz.
İsterseniz prim kazancınızı yükselterek emekli maaşınızın yüksek olmasını sağlayabilirsiniz.
Emekli maaşlarını şimdiki ssk maaşları ile kıyaslamayın. Asgari ücretten yatırılan her prim maaşınızı düşürür. Bağkurdada, ek_5 dede Normal ssk dada.