İpotekli evle ilgili bankanın uygulaması yanlış mı?
babam 2007 yılında evimizi, bir arkadaşının teminat mektuplarında kullanması için bir bankaya ipotek ettirdi. bu kişi bizim ve diğer aynı durumdaki kişilerin bu ipotekleriyle teminat mektupları kullanmış, işleri iyi gitmediği için banka mektup bedellerini ödemesini söylemiş, bir miktarını ödemiş kalanını ödememiş vs.. vs.. taki 2010 da eve bir yazı geldi. yazıda 2007, 2008, 2009, 2010 hatta 2005 yıllarında bu şirketin borçlarından dolayı evlerin haciz yoluyla satışa çıkacağı yazıyordu. eve bilirkişi geldi, bedel tespit edildi. haciz gerçekleşmeden önce şirketin sahibi bir miktar para daha yatırdı ve hacizleri kaldırdı. bankayla ödeme planı oluşturdu ama sonra taksitleri ödemediğinden borcun bir ay içinde ödenmediği takdirde evin satışa çıkacağı yazısı geldi. bu arada banka bir miktar para getirenin evi üzerindeki hacizleri kaldırmış. bunların arasında evlerini bizden sonra ipotek ettirenlerde var.
bilgilerinizi rica ettiğim konu şu. şirket sahibi ödemeleri yaptığında bu ödemeler yapıldığı için ipotek kaldırma işlemlerini ipotek tarihine göre yapması gerekirmi, yoksa aynı borçla ilgili ödeme yapıldığında ben şunun ipoteğini kaldırıyorum şununkini devam ettiriyorum deme hakkına sahipmi ?
Cevap: ipotekli evle ilgili bankanın uygulaması yanlış mı? yardımlarınızı rica ediyorum
oncelikle gecmis olsun. bu konu direk ipotek tutari ve Ipotegi veren kisinin ne kadarlik bir kredi sozlesmesine imza attigi ile ilgilidir. Eger ipotegi kaldirilan kisi genel kredi sozlesmesine xxxx tutar icin xxxx lik bir ipotek koydurduysa ve o kadarlik tutar odeme yapildiginda banka ipotegi kaldirmak zorundadir. Ancak bilmeyen kisiler icin bankalar herzaman kisilerden kfeil olunan yada lehine ipotek firmanin butun borclari icin ipotek alirlar. Kendilerini saglama almak icin.
Sizde orenegin banka ile irtibata gecip, ipotek verildigi tarihte, hangi kredi sozlesmesine imza attiginiz, o kredi sozlesmesinde ne kadarlik bir tutar yazildigini (eger bir ornegini o zamanlar almadiysaniz) gorebilirsiniz. hatta ilgili tarihlerde o ipotege iliskin ne kredisi kullanildigini,ne amacla ipotek verildigini ogrenip ona gore islemleri takip edebilirsiniz. ornek siz krediyi bilmem ne sirkertine teminat mektubu verilmesi icin verdiniz, firma o teminat mektubunu kullandi sonra vadesi yada isi bittiginde o teminat mektubunu iade ettiginde sizin ipotek tuatri serbest kalmaktadir. tekrar tekrar yeni krediler icin sizin ipoteginiz ne amacla kullanildigini ogrenip egeroralarda bir hukuksuzluk varsa itiraz edebilirsiniz.
Tabi bunlar hep imzaladiginiz o genel kredi sozlesmesine bagli olarak soyluyorum. Yani bir ihtimal bir yerdebir acik bulabilir misiniz diye. yoksa heryere imza attiysaniz gecmis olsun .. gorusmelerden haberdar ederseniz, birlikte degerlendirebiliriz. kolay gelsin