Yazdığım Bilgisayar programının fikri mülkiyet hakları kime aittir?
Merhaba Ben Mustafa
Bilgisayar Yazılımcısıyım. Bir Teknoloji Firmasında çalışıyorum ama yazılım firması değil.
Çalıştığım firmadaki patronumla görüşerek bana eğitim aldırmasını, bir program yazarak bu programı satabileceğimi önerdim.
Oda kabul etti ve Sözleşmemi 10 yıllık yapıp eğitime gönderdi 6,400 TL.
Eğitimim bitti ve Şirkette bulunan pozisyonumla alakalı olarak çalışıyorum boş zamanımda ise programı yarı zaman iş yerinde yarı zaman evde yazmaya başladım. lakin bir sorun var...
Programı yazdım bitti diyelim. Satışınıda yapıyoruz(Minimum kurulum ücreti:5.000-10.000 TL) ortalama %30-%40 komisyon alıyorum diyelim. Yarın öbür gün beni işten çıkarttı. Program hakkı normalde benimken, satışını yapalım diyerek hakkı onlara teslim etmiş mi oluyorum?
Yazılımın kodlarının patentini almam yeterlimi? (istenildiğinde başka bir yazılım firmasına Minimum 150.000 TL ye satılabilinecek bir program)
Yani söylemek istediğim şu ahdı vefayı çok benimseyen biri olarak patentini alim kaçim niyetim yok. Şirket beni işten atarsa veya çıkartırsa elimde sağlam kozum olsun ben gidersem programda benimle gelsin.
Cevap: Nasıl bir yol izlemeleyim.
Arkadaşlar konu hakkında bilgisi olan yokmu?
Firma adına yazılım yapıyor iseniz. Bu yazılım firmaya aittir. Bireysel olarak bir firmaya yazılım yapıyor iseniz o yazılım size aittir. başka firmalarada yazılım yapabilir ve satabilirsiniz.
İşveren ile Yaptığınız programın telif haklarının size ait olduğunu Bu proğramı dağıtım yapıp satamayacağı ile ilgili sözleşme yapın.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Firma adına yazılım yapıyor iseniz. Bu yazılım firmaya aittir. Bireysel olarak bir firmaya yazılım yapıyor iseniz o yazılım size aittir. başka firmalarada yazılım yapabilir ve satabilirsiniz.
İşveren ile Yaptığınız programın telif haklarının size ait olduğunu Bu proğramı dağıtım yapıp satamayacağı ile ilgili sözleşme yapın.
Arkadaşlar Şuanda çalıştığım firma sağlık sektörü, Üst şirket ise teknoloji sektöründe.
Benimde sağlık firmasında işim Bilgisayarların bakım onarımı ve önmuhasebe. Yazılım değil.
Ben patronuma önerdim şu programı yapıp teknoloji firmasında satalım diye. Fikir sahibi benim. Yazan da benim ama yazılımı hem evde hemde boş zamanım olursa sağlık sektöründeki iş yerinde hazırlıyorum. Programın değeri yüksek olduğundan yarın kapının önüne konduğumda bu benim demek istiyorum.
Özel sektörde okadar şeyler duyuyoruzki. Yarın öbürgün programıma sahip çıkmasınlar istiyorum.
BUNUN İÇİN PROGRAMIN NOTERDE BANA AİT OLDUĞUNU ONAYLATMAM YETERLİMİ?
YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.
hala konu hakkında net bilgiye ulaşamadım bilen yardımcı olabilirmi acaba.