Bilgisayar parçasını 1 gün sonra iade almadılar
Power Supply, güç kaynağı satın aldım, 1 gün sonra iade etmek istedim almadılar. Hakem heyetine gittim almayabilirler dedi, mal ayıplı değil dedi. Bimer'den başvuru yaptım durumu anlattım. Hakem heyeti adresime yazı gönderdi. Mal ayıplı olmadığı için geri almayabilirler şeklinde.
Cayma hakkı diye birşey olduğunu biliyorum. 1 hafta içinde hiçbir sebep göstermeksizin geri verebilirim diye biliyorum. Yanlış mı biliyorum. Aslı nedir?
Teşekkürler.
Cevap: Bilgisayar parçasını 1 gün sonra iade almadılar
İnternet ve kapıdan satışlarda cayma hakkı var, ancak mağazada, yerinde görerek satın aldığınız üründe bir kusur yoksa, yerine uymadı-rengini beğenmedim- daha ucuzunu buldum- vazgeçtim vb sebeplerle cayma hakkınız, sadece satıcının da kabul etmesi durumunda mümkün.
Cevap: Bilgisayar parçasını 1 gün sonra iade almadılar
Aslında 6502 sayılı yasaya göre ve yasaya göre çıkarılan yönetmeliklere göre Tanıtma ve kullanma klavuzu ve garanti belgesi verme zorunluluğu var. Ayrıca yönetmeliklerde bu verilen belgelerde bulunması gereken bilgilerde var. Bu yönetmeliğe aykırı hareket edene aşağıdaki madde uygulanır.
6) Bu Kanunun 55 inci ve 56 ncı maddelerinde belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket eden üretici ve ithalatçı hakkında piyasaya arz edilen; satıcı hakkında tüketiciye satışı yapılan her bir mal için iki yüz Türk Lirası idari para cezası uygulanır.
Bu neden önemli; diğer bilgiler haricinde tüketicinin hakları ile ilgili bazı bilgilerinde bu belgelerde bulunması gerekiyor.
Bu belgeler size verildiyse ve yönetmelikteki bilgileri içeriyorsa söylenecek bir şey yok. Ama çoğu firmanın buna uymadığını görüyoruz.