Sıfir ve nakit aldığımız ürünün taksitle sıkıntısıni yaşıyorum
Merhaba bir mobilya firmasından ev mobilyalari aldık.Salon takımi yemek odasi ve yatak odadinda problemler vardi servis acalim dediler ve 2.kez getirdikleri salon takiminda yine problemler cikti 3.kez yine hallolmadi..iade kabul etmiyorlar diger ürunlerdede surekli servis yasiyorum.Sıfir ve nakit aldığım ürünu her ay servis beklemekten usandim.Mahkemede sonuc ne olur acaba?
Cevap: Sıfir ve nakit alďığımız ürünün taksitle sıkıntısıni yaşıyorum
Kumaşta zımba kesikler,dikis ipleri sökülüyor modüler mobilyalarda çizikler montaj sirasinda dus yüzeyu kirmislar cekmeceler acilirken zorlaniyor
Ürünü 6 ay içinde aldınız kabül ediyorum. 6502 sayılı kanunda, Alındığından itibaren 6 ay içinde çıkan hatalar alındığında var olduğu kabül edilir. Üretici seçimlik haklarınızdan hangisni talep ediyorsanız onu kabül etmek zorunda. Tüketici sorunları hakem heyetine başvuru yapabilirsiniz. Ayıplı olan ürünün bedeli aşağıdaki bedelleri aşmıyor ise .
Her ayıplı ürün hakkında ayrı ayrı başvuru yaparsanız aşmaz diye tahmin ediyorum. Koltuk takımında arıza var diye aldığınız bütün ürünü iade edemezsiniz.
Hatta mobilya firmaları ürünleri takım takım satmıyorlar artık. Ayrı ayrı modül olarak satıyorlar. Bu nedenle hangi modülde ayıp var ise o modül hakkında başvuru yapabilirsiniz. Koltuk takımı koltuk takımı olarak faturada var ise takımı komple iade isteyebilirsiniz. Bunu tshh ile değlerlendirin.
Aslında Birbirine bağlantılı ürünlerin birini iade etmek diğerini işe yaramaz kılacağından komple iade etmek gerekir.
a) İlçe tüketici hakem heyetleri için üst parasal sınır, 2.200 Türk Lirası,
b) Büyükşehir statüsünde olan illerdeki il tüketici hakem heyetleri için parasal sınır, 2.200 Türk Lirası ile 3.300 Türk Lirası arası,
c) Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerindeki il tüketici hakem heyetleri için üst parasal sınır, 3.300 Türk Lirası,
ç) Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerdeki il tüketici hakem heyetleri için parasal sınır, 2.200 Türk Lirası ile 3.300 Türk Lirası arası olarak tespit edilmiştir.
Acıklamaniz için cok teşekkür ederim.Tamamen iyi niyet ve bilgisizliğimizin kurbani olduk.Biz teslim edildikten sonra iade hakkımız olduğunu bilmiyorduk.iade talep ettigimizdede böyle bisey olamayacağıni söylediler.ve yanildik servisleriyle uğrastık.Bu ýüzden yaptiklari haksızlığa karsı hakkımi aramak istiyorum.
Firma seçimlik haklarınızı kullanma talebini red edemez. Bununla ilgili talebinizi yerine getirmeyen üretici yada satıcıyı bakanlığın bağlı olduğu Sanayi ticaret il müdürlüklerine ayrıca şikayet edebilirsiniz. Firmaya ceza kesilir.
İade etme hakkınız bitmiş değil. Değişim hakkınızı kullandığınız ürünün yerine gelen üründe hata varsa tekrar değişmesinin yerine bedel iadesi talep edebilirsiniz.
Tamir ettirdiğiniz ürün 2 defa arızalanırsa yine seçimlik haklarınızdan bedel iadesi kullanabilirsiniz. Serfis formlarınızı saklayın.
Ürün yerinde garanti edilmiş ise satıcıya bildirdiğiniz tarihten itibaren 20 iş günü içinde servis tamiratı yapmaz ise yine bedel iadesi talep edebilirsiniz. Yerinde servis verilmedi ise sizin göndermeniz gerekir. Bununla ilgili masrafları karşı taraf öder.
10 gün içinde ürünün tamiri gerçekleşmez ise size o ürünün yerine geçici olarak kullanabilmeniz için bir ürün vermeleri gerekir.
Yaptıkları servisin formlarinin ekini vermeleri gerekirken vermediler.Bizde ellerinde ki acılmis servis nüshalarinin fotolarini cektik.Kendilerine göre kücük kusurlar hepsinin fotograflarınida cektik.En çok tereddütüm mahkemenin yönlendirdigi bilirkisi neye göre karar verir.Mesela ilk servise giden kusurlar dsha büyükken suanki deformeler dahs kücük.Yani ilkinide göz önünde bulundurur mu.Neticede mobilyada görsellikte önemli ve ben hepsini takım olarak aldım.
Siz Ürünü ne zaman aldınız?
9.ayda aldik ürunler 10.ayda teslim edildi.
MADDE 10 – (1) Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.
Eğer ürün değeri açısından tshh yetki alanına giriyorsa, tshh başvurusu sizin aleyhinizde bile çıksa masraf ödemezsiniz sizin bunun masraflarını bakanlık karşılar. Firma haksız çıkarsa masraflar firmadan alınır. Bu nedenle kaybedeceğiniz bir şey yok.
Yetki alanı dışında kaldığı durumlarda Direkt dava açarda kaybederseniz masrafları siz karşılarsınız. karşı tarafın vekil ücreti, bilirkişilik ücretleride dahil.
Bütün hataların ayıptanmı yoksa kullanımdanmı kaynaklandığının kararını bilirkişi verecek.
Mesela çekmecelerin açılırken zorlanması montaj hatası olma olasılığı yüksek. Ürünün ayıbı montajı yapılırken göremeyeceğiniz bir yerinde ise tesliminde olduğu varsayılır.