Duruşmada Verilen Kararla,Mahkeme kararı arasında farklılık olur mu?
Arkadaşlar merhaba.Asliye cezada devam eden bir dava vardı.Duruşmada hakim tehdit,hakaret ve darptan ceza verdiğini açıkladı.Adliyeden mahkeme kararını alınca şaşkına döndüm.Kararda TCK 86/1 . Maddeden darptan dolayı 1 yıl hapis cezası veriliyor.Ceza 1/6 oranında artırılıyor toplam 1 yıl 2 ay oluyor.Daha sonra ceza 1/6 oranında düşürülüyor ve 11 ay 20 gün hapis cezası olarak veriliyor.Benim anlamadığım kanun metninde böyle bir madde göremedim.Ben memurum ceza alan da kamu görevlisi.Ceza yarı oranında artırılır mantığını anladık da 1/6 oranında artırılıp tekrar aynı oranda geri düşülmesini anlayamadım.Ayrıca duruşmada açıklanan hakaret ve tehdit suçlarına hiç yer verilmemiş.Bu durumda nasıl hareket etmeliyim?Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Duruşmada Verilen Kararla,Mahkeme kararı arasında farklılık olur mu?
Cevap verecek ceza hukukundan anlayan arkadaşlar yok mu?
Takdiri indirim nedenleri
Madde 62- (1) Fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine,
müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, yirmibeş yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların altıda birine kadarı indirilir.
(2) Takdiri indirim nedeni olarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin
geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulabilir. Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Takdiri indirim nedenleri
Madde 62- (1) Fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine,
müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, yirmibeş yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların altıda birine kadarı indirilir.
(2) Takdiri indirim nedeni olarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin
geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulabilir. Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir.
Sayın Engin Bey verdiğiniz cevabınız için teşekkürler.Takdiri indirimi anladık da yargılama esnasında hakim tehdit ve hakaretten de ceza verdi.Kararda bunlardan hiç bahsedilmiyor.Bir de cezayı TCK 86/1.Maddeden 1 yıl olarak verdi.Daha sonra ise 1/6 oranında artırdı 1 yıla 2 ay daha ekledi.86. maddede böyle bir artırımdan bahsetmiyor.Yasada bazı durumları sayıyor.Ben memurum sucu işleyen de memur.Cezada artırıma gidilecekse yasa gereği neden yarı oranında değil de 1/6 oranında artırılıyor?Daha sonra yine 1/6 oranında indirim yapılıyor.Ben bu uygulamayı hala anlamış değilim.
Kesin bir şey söylemek zor burdan kararı ve dosya kapsamını görmek gerek tehdit ve hakaret de var diyorsunuz belki 1/6 oranında arttırımı TCK 125/4 den vermiştir.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Kesin bir şey söylemek zor burdan kararı ve dosya kapsamını görmek gerek tehdit ve hakaret de var diyorsunuz belki 1/6 oranında arttırımı TCK 125/4 den vermiştir.
Selamlar Engin Bey.Bu gün adliyeye giderek duruşmada verilen ceza ile kararın uyuşmadığını hakime ilettim.Hakim kararın yanlış yazılmış olduğunu söyledi.86/3 den 1/6 artırıma gidilmiş.Daha sonra 125/1. maddeden 90 gün(Hakaret) ve 106/1 ve 2. maddeden(Tehdit) 30 gün cezaya direk paraya çevirmiştir.Böylece karar düzeltilmiş oldu.Yardımlarınız için teşekkürler.