Adli Tıp raporlarının ceza hukukundaki karşılığı
Adli Tıp uzmanlık eğitimindeyim ve yazdığımız raporların TCK 87. maddesine göre karşılığını merak ediyorum. Örneğin, kişinin mevcut yaralanması yüzde sabit ize ve hayati tehlikeye neden olmuşsa, 87/1 maddenin c ve d fıkralarına göre ayrı ayrı artırılır mı? Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Adli Tıp raporlarının ceza hukukundaki karşılığı
Son fıkraya göre Yüzde sabit ize neden olmak daha ağır bir cezayı gerektirir. Bu nedenle daha ağır ceza uygulanacağından sadece c bendine göre ceza verilir diye düşünüyorum.
Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama
(1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
b) Konuşmasında sürekli zorluğa,
c) Yüzünde sabit ize,
d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.
Başka bir yerde sorduğumda yaralanmanın dahil olduğu her madde için cezanın ayrı ayrı artırıldığı yanıtını almıştım. Bana da bu şekilde daha mantıklı geliyor aslında?
Merhaba,
Eylem aynı maddenin birden fazla fıkrasını ihlal ediyorsa, tek bir ceza verilir fakat hakim alt sınırdan uzaklaşarak ceza tayin eder.
Avukat değilim ama, ileti yazarken okuduğum bir yargıtay kararında Hem yüzde sabit ize(87/1-c hemde kemik kırığına(87/3) yol açan yaralanmada cezanın 87/1-c ye göre verileceği yazıyordu.
O halde yüzde sabit iz niteliğinde olduğuna kanaat getirdiğimiz bir raporda aynı zamanda kemik kırığının olduğunun da belirtilmesinin verilecek ceza açısından bir önemi olmuyor, öyle mi?