Velayet davasında uzman raporunun aksine karar
eşimle 6 aydır ayrı yaşıyoruz. eşim 10 yıldır bipolar bozukluğu teşhisi ile psikiyatrik tedavi görüyor. eşime karşı boşanma olmadan velayet davası açtım. boşanmayı düşünmüyorum. açtığım velayet davası için bana ve eşimin yaşadığı kayınpederimin evine aynı sosyal hizmetler uzmanı ziyarete geldi. yazdığı raporun sonuç ve kanaat kısmını özet geçmek istiyorum.
sonuç ve kanaat: yapılan görüşmede davalı ( anne ) sürekli olarak eşinin kendini ilaç almaya zorladığını beyan etmiştir.yapılan gözlemlerde dış görünüşüne ilgisini kaybettiği, iletşim esnasında göz temasını kaybettiği, konudan konuya atladığı görülmüştür. yaşadığı evin çocuğungelişimine uygun fiziksel şartları taşımadığı görülmüş. yaşadıkları yer soğuk bir yer olmasına rağmen soba yakmadıkları görülmüştür. çocuk evde yoktu, nerde olduğunu sorduğumda çocuğa akrabalarının baktığını beyan etmiştir. cümleleri yarım kalmakta, alakasız başka konulara yönelmektedir.
davacı ( baba ) evin asgari şartlarda olduğu, davranışlarının anormal olmadığı, çocuklarına bakabilecek sorumluluk alabilecek yeterlilikte olduğu, babaane ve dedesinin çocukla iletişiminin gayet düzgün olduğu görülmüştür. tüm bu değerlendirmeler eticesinde anne için adli rapor alınıncaya kadar çocukların velayetinin tedbiri olarak babaya verilmesine, adli tıp raporundan sonra ise kararın mahkmeniz tarafından verilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır.
şimdi bu rapora rağmen 2 yşındaki kızımın velayeti tedbiren anneye verildi. avukatım şaşkın, sosyal hizmetler uzmanı şaşkın. hakimin böyle bir karar vermesi imkansız diyorlar. avukatım itiraz dilekçesi verdi ama zannetmiyorum hakimin kararını değiştireceğini. kadınlar 3-0 önde başlar bu tür dvalara ama sanırım bizim olayda 5-0 önde başladı hakimin gözünde. sizce ne yapmalıyım. çocuğu doktora götürmediklerine dair rapor var elimde, mahkemeye verdik, birde kızımı doktora götürürken kızımın dayısı ve arkadaşları tarafından yolumuz kesildi ve darp edildim kızım zorla elimden alındı. iddianame elimde, henüz vermedim. hukuk karşısında eşit olmak için illaki kestirip kadınmı olmamız lazım.
Cevap: Velayet davasında uzman raporunun aksine karar
Avukatınız dosyayı takip ediyordur, itirazları da yapmış. Bazen yeri gelir ne kararlar görürüm malesef. Aile hukuku yargılamasında hakime geniş takdir alanı bırakılmıştır. Fakat hakimlerin de delilleri iyi değerlendirmesi gerekir. Eğer anlattığınız dışında dosyada başka aleyhinize olacak bir delil yoksa ve davanız red olursa, tahminim Yargıtayda bozulur bu dosya. Tabii yargılama aşamasının uzunluğu bitmeyen davalar, çocuk üzerinde etkisi, ne düşünseniz haklısınız.
avukatım uzun vadede kesinlikle kazanırız davayı diyor. fakat çocuk için sunulan yaşam şartları ve yaşam alanı geri dönüşü olmayacak şeylere sebebiyet verebilir. hatta avukatım boşanma davaları üzerine çalışıyor sıkça. şuana kadar böyle açık ve net bir uzman raporu görmedim diyor. uzman annenin hasta olduğunu belirtmesine rağmen adli rapor gelinceye kadar tedbiren anneye verdi çocuğun velayetini. avukatımın dışında bende bir dilekçe hazırladım, kısaca şunu belirttim; bu şartlardaki bir kadını çocuk bakıcısı olarak işe alırmısınız ?
Aile içi şiddet, şikâyet ve ihbar
MADDE 5 – (1) Aile bireylerinden biri fiziksel, cinsel, ekonomik veya psikolojik zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanması muhtemel olan, bu tip hareketlerin tehdidini, baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, toplumsal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözel ve ekonomik nitelikte şiddet içeren davranışa maruz kalmaları hâlinde, şikâyet ve ihbar mercilerine müracaat etmek suretiyle tedbir talebinde bulunabilir.
aileyi koruma kanunun 5. maddesine göre çocuğum için koruma talep edebilirmiyim bu rapor doğrultusunda. psikolojik zarar görüyor diye. avukatıma söyledim kararsız kaldı. annesi olması dolayısıyla yaptırım uygulanmayabilir dedi. fakat kızımın dayısı hakkında çocuklarıma karşı uzaklaştırma kararı aldırma şansımız %99. fakat kızım dayısı ile aynı evde yaşıyor.
- - - Updated - - -
bu arada aleyhime olabilecek tek şey eşime karşı açtığım vesayet davasıda eşime verilen kısıtlanmasına gerek yoktur raporu. fakat raporda hasta değildir denilmiyor, sadece kısıtlanmasına gerek görülmemiştir diyor. o rapora dayanaraktan verdi zaten anneyede.
Yerel mahkeme hakimleri genelde olaylara duygusal davranıyorlar. Ancak yargıtay bu konuda daha hakikatli davranır. Bence de uzun vadede kazanırsınız. Dava sonuçlanınca yargıtaya kesinlikle temyiz edin. Yargıtay sizin itirazınızı kabul edecektir diye düşünüyorum.