Yönetmelik maddesi iptal davası açılabilir mi?
13/09/2014 tarihinde yayınlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 31. madde 3. fıkrası şu şekilde yazmakta "Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde, sınıf tekrar edenler dâhil, bir alanda eğitime başlanabilmesi için en az 10, bir dalda eğitime başlanabilmesi için en az 8 öğrencinin kayıtlı olması gerekir."
yani demek istediği bir alanda 10 öğrenci olması durumunda alan açılır. sorun burdan sonra başlıyor dal açılması için gerekli 8 kişi bulunmazsa ne yapılacağı yazılmamış. örneğin ben 10. sınıfta elektrik elektronik alanını seçtim 10 kişi ile açtım. ancak çeşitli sebeplerle 11. sınıfa 6 öğrenci geçti. bu 6 öğrencinin isteği görüntü sistemleri dalını seçmek ancak siz yeterli sayıda değilsiniz diye başka alana yönlendirir şeklinde yorumlanıyor. gerekirse taşımalı eğitim kapsamına alınıp başka okulda başka dala yönlendirilir deniyor. biz eğitim öğretim hakkı anayasa madde 42ye dayandırarak bu maddenin iptalini isteyebilir miyiz. ayrıca bu davanın sonucu ne çıkar. umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir.
cevaplayan herkese şimdiden teşekkürler.
Cevap: Yönetmelik maddesi iptal davası açılabilir mi?
Kişilerin yönetmeliklerin iptali davası açma hakkı yoktur.
Cevap: Yönetmelik maddesi iptal davası açılabilir mi?
Dava açabilirsiniz. Yönetmelikten kişisel hakkı ve menfaati zarar görenlerin dava ehliyeti var. Hukuki alt yapıyı sağlam kurgulamak için davayı bir avukat ile açmanızı öneririm. Hem yönetmeliğin ilgili maddesini hem de uğradığınız hak kaybını aynı davada ileri sürebilirsiniz ve bu dava Danıştay nezdinde açılması gereken bir davadır.