Cevap: Taahhüdü İhlal Hakkında Lütfen Yardım.
Hukukçu değilim.Tecrübelerime ve daha önce başıma geldiği için yazıyorum.Dava açıldıktan 1-2 gün sonra ödenmemiş taahhüt ettiğiniz taksitleri yatırdığınız için mahkemeye ödediğiniz dekontları sunun..Çünkü anladığım kadarıyla dava henüz görülmedi yani mahkemeye çıkmadınız..Söz konusu taahhüdü ihlal davasına konu olan borç taksitleri ödendiği için dava düşer yani ceza almazsınız..
Yazılı taahhüdünüzde belirtilen tarihte belirtilen miktarı ödemeyi yapmadığınız gün, taahhüdü ihlal etmiş oldunuz. Yani aranızdaki anlaşmayı siz bozmuş oldunuz, yani artık 4 taksitte ödeme şeklinde geçerli bir anlaşma kalmamış oldu.
Bu noktadan sonra artık taksit diye bir şey de kalmadığından, en baştaki haliyle borcunuzun tahsili için alacaklı vekili olan avukat , alacağını almak için maaş haczi-ev eşyası haczi- .. olabilecek tüm tahsil yollarını kullanabilir.
O güne kadar ödemiş olduğunuz miktar , önce işlemiş faize mahsup edilir, kalanı ana borçtan düşer.
Eğer hakkınızda açılmış bir taahhüdü ihlal nedeniyle disiplin hapsi davası varsa, o mahkeme kuvvetle muhtemel zaten sizin yokluğunuzda görülür ve disiplin hapsi cezası alırsınız, yani ödemiş olduğunuz taksitleri gösterme şansınız bile olmayacaktır ne yazık ki. Gene eğer bir dava var ise, o davanın masrafları da takip masrafı olarak borcunuza ilave olacaktır.
Sıkıntı yaşamamanızın tek yolu , mevcut borcun tamamını kapatmanızdır.
Öncelikle cevaplar için çok teşekkür ederim.
İzninizle bir kaç sorum daha olacak.
Erdoğan bey davam önümüzdeki ay ve duruşmaya gideceğim.
yalnız anlayamadığım bazı şeyler var;
1) Taahhüd verdiğimde yasal olarak icra işlemlerinin hepsi durduruluyor diye biliyorum e şimdi taahhüdü ihlal ettiğim mahkeme kararıyla belirlenmeden nasıl icra işlemleri (maaş haczi , eşya haciz gibi) tekrar yapılabiliyor onu anlayamadım.
2) Duruşma gününe kadar taahhüd ettiğim miktarı ödemeyi düşünüyorum dava görülmeden dava masrafının icra dosyasına eklenmesi ve bu para için dosyaya kapatmamak etik mi? ceza mahkemesi dava masrafını ödemek istemiyorum sadece bu ücret kalırsa duruşmada nasıl bir karar çıkar?
tecrübelerini paylaşan kişilere ve değerli hukukçulara teşekkür ederim.