İşten Çıkarılma İle İlgili
Selam. Ankara merkezli bir şirkette bir devlet projesinin halka ilişkiler uzmanı olarak 4 ay çalıştım. İşe başladıktan sonra vesile olan kişi bana bir mesajla maddi bir beklenti iletti. Bu mesajı hala saklıyorum. Çalıştığım süre içinde halkla ilişkiler görevimi en iyi şekilde yapmaya çalıştım. İşten çıkarıldığımı duyan 5 muhtar ben istemeksizin Ankara ya benim için gittiler, dün itibari ile. Bu durum benim görevimi en iyi şekilde yaptığımın göstergesidir hak verirsiniz sanırım. İşe girmemde vesile olan kişi görevimle ilgili Ankara'daki benim yöneticimle sürekli görüşen bir insan. Zaten Ankara'daki bu yönetici benden maddi beklentisi olan kişiyi arayarak buldu beni. Çalıştığım 4 ay süresince Ankara'daki bu yönetici benimle haksız yere ve hiçbir elle tutulur suçum olmamasına rağmen çok uğraştı. Sürekli u işi yapamayacağımı dile getirerek beni aşağıladı. Bir gün bir savunma istedi, suçum olmayan bir konuda ve ben savunma yazdım. Savunmanın altına duygusal davranıp "bu işi yapamayacağım düşüncesinin oluşması nedeni ile işten ayrılacağım ancak şirketimin belirlediği tarihe kadar görevime devam edeceğim" şeklinde yazdım. Dolayısıyla Ankara'daki bu yöneticiye bir koz vermiş oldum. O da bunu kullandı ve bir üst yönetime bunu iletti. Üst yönetim "işten ayrılmak istediğimi anladıklarını" belirterek bana bir mail attı ve 15 Şubat 2015 tarihi itibari ile istifamı verebileceğimi iletti. Ben de karşılık olarak "işimi çok sevdiğimi ve en iyi şekilde yaptığımı, ayrılmak istediğim için değil, altında yatan sebepleri açıkladım ve mail olarak o üst yöneticiye attım. 6 Şubat'ta iş yerinde herkesçe karaktersi olarak bilinen ve yöneticisinin yöneticisi olduğum biri çay servisi için getirilen kızları ayarlamaya çalışınca ben sözlü olarak uyardım. Bu altımdaki kişi bana bağırarak üzerime yürüdü ve oradakiler tarafından uzaklaştırıldı. Bu olayı ben kızları rahatsız etmişim gibi telefonlarına mesaj yazmışım gibi benim yöneticime aktarmışlar. Oysa telefon operatörlerinde hiç kimseye mesaj attığım kaydı dahi çıkmaz. Bu çok ağrıma gitti çünkü benim de bir kızım var ve ben kimseyi rahatsız edecek insan değilim. Hiç kimse de kendisini rahatsız ettiğimi söyleyemez. Aksine iş yerinde ve bölgede çok sevilen bir insanımdır. 9 Şubat 2015 Pazartesi günü sabah bir mail aldım, insan kaynaklarından. 10 Şubat itibari ile işçi eksiltmeye gidileceği bahanesi ile iş feshimin gerçekleşeceğini yazmışlardı. Oysa benim pozisyonumda başka bölgelerde de çalışanlar var. Ve bu pozisyon en son eksiltilecek pozisyon. Bu arada tam olarak hatırlamıyorum ama benim işe başlarken imzaladığım işe başlama sözleşmesi belirsiz süreli değil belirli bir süre vardı ancak ne kadar bir süreydi bunu hatırlamıyorum ancak yanlış hatırlamıyorsam 2 yıldı. Yani ben 2 yıllık bir sözleşme imzaladım. Bu sözleşmenin bir kopyasını vermemişlerdi. Sizden ricam benimle bilgilerinizi paylaşmanız.
Bir şeyler yapabilir miyim ve ne yapabilirim?
Ayrıca işe başlarken imzaladığım sözleşmenin bir kopyasını istesem verirler mi sizce?
Bana iftira atanın tam olarak kim olduğunu öğrenemiyorum. Bununla ilgili, bu iftiraya karşılık ne yapabilirim? Ben iftira atanların çalıştığı taşeron firma sahibine mail atıp iftira edenler bunu kanıtlayamazlar ise namerttirler gibi bir şeyler yazmayı düşündüm.
Yardımcı olmak isteyen olursa telefonumu da paylaşabilirim.
Şimdiden çok teşekkür ederim. Herkese saygılar.
Cevap: İşten Çıkarılma İle İlgili
Tersten düşünelim. Siz olsanız işten çıkartılacak birine 20 ay daha maaş verme zorunluluğu olan sözleşmeyi eline verirmiydiniz?
İstersiniz verirlerse Kalan süre ücretinizi alırsınız. Vermezlerse İhbar öneli kullandırmadılarsa ihbar tazminatı talep edebilirsiniz.
Şartlar var ise işe iade davası yoksa ayrıca kötü niyet tazminatı şartları varsada takep edilebilir
Kendinizi zor duruma düşürecek ceza davasına konu olabilecek mesajlar atmayın.
Cevap: İşten Çıkarılma İle İlgili
Nasihatine uyucam kardeşim. Ayrıca verdiğin bilgiler de bana yol gösterdi. Çok teşekkür ederim ilgin için.