Cevap: Site Yönetimi Hukuki mi?
Site yönetim planını görmeden bir şey söylemek doğru olmaz. Kat malikleri olağan genel kurulu toplamanın usulleri bellidir. Sanki uyulmamış görünüyor. Ancak yönetici seçimi açısından sanki yeterli çoğunluk sağlanmış görünüyor. Tabi vekaletnamelerin sıhhati belirsiz olduğu gibi yönetim planınıza göre bir kişinin en fazla kaç kat malikini vekaleten temsil edebileceği yazıyor olabilir. Yazmıyorsa en fazla %5 oranında. Ayrıca yönetici kat maliki olmak zorunda değil ama denetçilerin mutlaka kat maliki olması yasal zorunluluk.
Yeni seçilen yönetim yasal ise aidat tayin etmeye yetkili ancak onun da şartı var. Önce yeni dönem için işletme projesi (bütçe) yapacak ve bunu kat maliklerine iadeli taahhütlü mektup ile tebliğ edecek. Maliklerin de itiraz hakkı var.
Tüm bunların eksik yapıldığını düşünüyorsanız sulh hukuk hakimliğinde genel kurul toplantısının iptali ve işletme projesinin iptali şeklinde dava açma haklarınız var. Birlikte avukat tutarsanız hem usul hem de ekonomik yönden daha yararlı ve etkili olur.
merhaba,
Öncelikle şunu sorayım, bu site tek parsel üzerine mi kurulu? tek parsel üzerine kurulu olsa bile o şekilde, toplantının usul ve esasları vardır. O şekilde toplantı yapılamaz. İkincisi eğer birden fazla parsel üzerinde kurulu ise, toplu yapı yönetimi olması zorunlu olduğundan zaten tüm yapılanlar KMK bağlamında geçersizdir, blok yöneticileri olması bu yöneticilerin toplu yapı temsilciler kurulunu oluşturması ve bu kuruldan site üst yönetimi seçilmesi zorunludur.
saygılar
Bence şu anda site yönetminiz yok. Toplantı zaten usulüne göre yapılmamış durumda. Sulh hukuk mahkemesine dava açarak siteye yönetici atanmasını yada kendinizin yönetici atanmasını talep edebilirsiniz. Yönetici atandıktan sonra kat maliklerini toplantıya çağırır ve Yönetim planı ve km ya uygun kararları alır. Şu andaki site yöneticileri bence yetkisiz vekil konumundadır.
Genel giderleri yetkisiz dahi olsa bir yada birkaç Kat maliki öder ve sizden talep edebilir. Diğer giderleri talep edemez. Bu giderlere kendisi için usulüne uygun olmayan şekilde belirlenen ücretlerde dahildir.
Usulüne uygun olarak yapılmış bir toplantıda giderler ve toplanacak paralar karara bağlanmadı ise seçilen yönetici Bir işletme projesi yaparak tebliğ eder. elden yada iadeli posta yolu ile. yapılır.
Kanuna aykırı olamamak kaydı ile yönetim planları oluşturulabilir. Yönetim planında belirtilmiş ise Sizin dediğiniz şekli ile seçim yöntemide mümkün. Fakat bu tür seçimlerin hakim nezaretinde yapılması gerekir. Hakim nezareti yok ise bu tür seçimin geçerli olduğunu düşünmüyorum. Diğer türlü yöneticiyi seçmek için sayı yeterli.
Vekil konusunda problem yok. % 5 kuralına göre vekalet sayıları uygun.
Yöneticilere ve denetçilere ödenecek ücret yönetim planında belirlenebilir. Sizde belirlenende 2014 2. yarı asgari ücretinin brüt tutarı kadar. Belirlenmese dahi yöneticiler makül bir ücret talep edebilirler.
Personele illaki asgari ücret verilecek diye bir şart yok. Konut yardımı ve bu konutların kısıtlı yada kısıtsız giderleride karşılanabilir.
Bu mevzuatı okumanızı öneririm.
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx...urceXmlSearch=