6 Ayını Fiili bir Şekilde Doldurup Çıkartılan İşçinin Hakkı Var mıdır ?
Temmuz'un 22'sinde iş başı yaptığım özel bir şirkette ofis elemanıyım.Yaptığım işin başka bir firmaya devredilmesi sonucunda kabul edilebilir ücret olmadığı gerekçesiyle gelen teklifi geri çevirdim. Bana sözlü olarak Ocak ayının ilk haftasından başlayarak takip eden 15. günün sonunda çıkış verileceği beyan edildi. Şuan hala çalışıyorum. İlerleyen günlerde beni işten çıkartırlarsa herhangi bir hak talep edebiliyor muyum ? Eğer hak edipte vermezlerse nasıl bir yol izlemem gerekir ?
Cevap: 6 Ayını Fiili bir Şekilde Doldurup Çıkartılan İşçinin Hakkı Var mıdır ?
En az 6 ay çalışılmışsa ve işyerinde en az 30 kişi çalışıyorsa. (İşverenin birden fazla işletmesi var ise işletmelerinde çalışan toplam işçi sayısı baz alınır.) Sözleşmenin Feshinden itibaren 1 ay içinde işe iade davası açma hakkınız var.
Size ocak ayında çıkarılacağınız ihbar edilmiş ama çıkarılmamışsınız. Bence sizi bu tarihten itibaren çıkartırlarsa ihbar tazminatı isteyebilirsiniz. Çünkü ihbar öneli kullanılmamış.
Yine sizi çıkartacaklarını yazılı olarak bildirmedilerse ihbar yapılmadığı nedeni ile ihbar tazminatı talep edebilirsiniz.
- - - Updated - - -
İhbar süreleri
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
b) İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
c) İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
d) İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,
Hukuki konuların üstüne imza atmam. Görüşlerim kişiseldir.