4733 sayılı kanun 8/5-j den ceza..
Merhaba, başlıkta belirttiğim kanun bendinde bulunan : "Yetkili olmadıkları halde, açık olarak içki satışı veya sunumu yapanlar ile satışa sunulan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri arz ambalajlarını bozmak veya bunları bölmek suretiyle satanlara.. " ibaresinden dolayı, işyerime gelen misafirim ile önümüzde bulunan dolu bardaklardan dolayı ( ki içinde alkol olup olmadığı tespit edilmemişken ) tarafıma idari para cezası verildi.
İdare mahkemesine şahsen başvurup, misafirimde, polis eşliğinde alınan hastane raporlarınca 0,00 promil bende 0,45 promil alkol olmasını gerekçe göstererek işlemin iptalini talep ettim ve mahkeme lehimde karar verdi.
Davalı idare işleme, Bölge idare mahkemesine itirazda bulunarak " emsal teşkil edeceği ve gerekirse işlemi yapan memurumuzun dinlenmesi " gibi gerekçelerle itirazda bulunmuş.
2 sorum olacak ;
1 - Kanun bendinde geçen "sunum" kelimesi ticari bir eylem olarak mı nitelendirilir, yani ben tekel bayi işletmecisi olarak misafirime bir iki kadeh ikramda bulunabilir miyim, değilse, herhangi bir işletmeci yapabiliyorken ben neden yapamıyorum ?
2 - İdare mahkemesi aldığı kararda, misafirim olan kişinin alkol seviyesinin 0,00 promil olmasını baz alarak, " davacının işyerinde açık olarak içki sunumu yaptığı subut bulunmadığından " ifadesiyle işlemi iptal etmişti, davalı tarafın BİM 'ne itirazına ilişkin yapmam gereken / tavsiye edilen herhangi bir işlem var mıdır ve dava sonucu nasıl gelişir ?
İlginize şimdiden teşekkürler..
Cevap: 4733 sayılı kanun 8/5-j den ceza..
4733 sayılı kanun metnindeki Sunum kelimesini ikram değil, tanıtım olarak algılıyorum. Diğer taraftan mahkeme alkol ölçümlerine baktığında misafirlerinizin içki içmemiş olmasını da gözardı etmemiş. Yani adı ister ikram ister tanıtım olsun zaten içki içilmemişse hiçbir şekilde o maddeye girmiyor. Bence de verilen idari para cezası haksız. Zabtı tutan memur ne diyecek? Zaten tutanakta içtiğinizi yazmış ve doğru olmadığı ispatlanmış durumda. İçiyorlardı dese yalancı çıkacak. Sunum yapıyordu, içki tanıtıyordu dese bu da zabıtta yazmıyor. Yazsa bile içkinin ne olduğunu da tutanağa geçirmesi lazımdı. Ben bu tür işlemleri hep Yeni Türkiye yaratıyoruz ayağıyla halkı baskı altına alma stratejilerinin bir parçası olduğuna inanıyorum. İstibdat yönetimi ne diyeyim...
Ötekileştirilenlerin başında gelen esnaf topluluğu, biz alkollü içecekleri açık yahut kapalı satanlar üzerinde kurulan baskıları bir bilseniz.. Aynen dediğiniz gibi "Yeni Türkiye"..
Yanıtınız için teşekkür ederim hocam, BİM 'ne herhangi bir ek yollamama gerek yok sanırım anladığım kadarı ile ?
Bardakların içindekiler ya vişne suyu, elma suyu ya da ayran veya süt ise? Tutanağı tutanları da savcılığa şikayet etmek lazım. Şahit numune almak, içecekleri tahlile göndermek veya en azından koklayarak kontrol etmek varken, burası tekel bayi burada sadece alkol içilir kanısı ile davranamaz bir memur. İnekler ne içer? Süt... (Yanlış cevap).