15 yıl 360 gün nedeniyle ayrılık sonrası işveren işçiye zarar/tazminat davası açabilir mi?
Merhaba,
İşverenimle maaş anlaşmazlığı nedeniyle, 15 yıl 3600 gün hakkımı kullanıp işten ayrılmak istiyorum. Bu aşamada ihbar süresi bile yok, dilekçe verip hemen ayrılabiliyorum.
Sormak istediğim konu:
İşim gereği müşterilere söz verilmiş, planlanmış işler var. Hemen ayrılırsam, hatta ihbar süresi olan 8 hafta sonra bile ayrılsam, verilmiş bu sözlerin tutulamaması söz konusu. Çünkü Haziran başına kadar bütün günlerim dolu, 4 aylık iş günlerimin hepsini kullandığımda bu işleri ancak tamamlayabiliyorum.
Yaptığım iş gereği, özel yetkinlik - sertifika gerektirdiğinden Haziran ayına kadar planlanmış işlerin tümünü başkasına yaptırmaları pek mümkün değil.
Aslında şöyle bir durum var, ben tam zamanlı çalışıyorum, aynı işi taşeron olarak dışarıda başkalarına da yaptırıyorlar. Dışarı yaptırdıkları 7 - 8 günlük işe verdikleri parayı bana 1 ayda net ( brütüm = 10 - 11 gün taşeron hakedişi) veriyorlar. Bu nedenle zam istedim ve eğer kabul etmezlerse eski iş kanununun 14. maddesi gereği 15 yıl 3600 gün şartı ile ayrılacağım.
Bu durumda işveren beni zarara uğrattı, müşterilerime karşı mahçup etti, hatta ceza almama sebep oldu diyerek dava açabilir mi? İşlerin o raddeye varacağını tahmin etmiyorum ama hak ve sorumluluklarımı bilirsem ona göre tavır takınacağım.
Değerli görüşlerinizi rica ederim.
Cevap: 15 yıl 360 gün nedeniyle ayrılık sonrası işveren işçiye zarar/tazminat davası açabilir mi?
BU konuda özel bir sözleşmeniz yok ise Çıkmanızda problem olmaz. Bu sizin yasal hakkınız. Zaten dışarda bir taşeronla bunu halledebiliyor. Sizinle birlikte 2 taşeron olmuş olacak.
Cevap: 15 yıl 360 gün nedeniyle ayrılık sonrası işveren işçiye zarar/tazminat davası açabilir mi?
Cevabınız için teşekkür ederim. ÖZel bir sözleşmem yok, ancak Haziran'a kadar bana planlanmış işleri taşerona yaptırmaları mümkün değil. Benimle anı yetkinliğe sahip 2 taşeron daha var, ancak onların da ellerinde başka işler var, belki 15 - 20 tanesini onlara verebilirler ama diğer 30 tanesi açıkta kalacak ve müşterilere verilen sözler karşılanamayacak.
Bu nedenle sormak istemiştim; hoş, 14. madde gereği hemen değil, 8 haftalık ihbar sonunda da ayrılsam işlerin bir kısmı yine açıkta kalacak. Bu süre zarfında benim yerime dahili personel yada dışarıdan yeni bir taşeron bulmaları da çok zor, çünkü aldığım sertifika yaklaşık 1 yıllık bir süreç gerektiriyor.
Umarım işveren de bu durumun bilincinde olup talep ettiğim maaş artışını onaylar.