İşçi sözleşmesini Madde 24 ile işten ayrılma
Merhaba,
Kısaca durumumu anlatayım.
Elektrik Elektronik Mühendisiyim. İşe başladığımda sözlü olarak senelik genel zamdan önce bir zam yapılacağı ve şimdiki bölümümde geçici olarak çalışacağımı, başka yer boşalması durumumda oraya yerleştirilmeye çalışacaklarını ve daha iyi maaş alabileceğimi (2000 üstü) sözlü olarak bildirmişti İnsan Kaynakları. 2 söz de yerine getirilmedi. (Bende hatırlatmadım)
12.02. tarihi ile işyerimde 3 sene çalışmış olacağım, sözleşmemde istifa durumunda 3 ay maaş cezası ödenir ibaresi yer almaktadır. Kanunen 2 ay diye biliyorum, daha fazla talep edebilirler mi? Birde 12.02 den önce istifa etmem durumunda yine de tamamını isteyebilirler mi yoksa kanunen belirtilen miktar? (1.5 ay maaş diye hatırlıyorum)
Maaşım asgari olmasa da 1400 lira ile düşük. Şu anda Kamuda başka bir iş bulmuş bulunmaktayım (Sözleşmeli Mühendis). Mülakata gideceğim, orada başlamam durumumda istifa ederken İşçi sözleşmesini Madde 24'e II a ya göre istifa edebiliyor muyum?
Alıntı:
II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
Teşekkürler.
Cevap: İşçi sözleşmesini Madde 24 ile işten ayrılma
Söz uçar yazı kalır. 24/2 den fesh etmeniz çok zor.
İhbar öneli kullanmadan ayrılmanız durumunda 3 aylık maaşınız kadar ceza söz konusu ise ihbar önelleri karşılıklı olmak kaydıyla arttırılabilir. İhbar önelinden ayrı olarak sadece sizin istifanız halinde 3 maaş ceza yazıyor ise karşılıklı cezai şart olmadığından yüksek yargı bu cezai şartı kabül etmiyor.
Kanundaki minumum süre;
İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,
Sadece istifanız halinde cezai şart yada ihbar tazminatı ödemek İstemiyorsanız, istifa etmeden kendinizi işten arttırmanızın birçok yolu var.
Cevap: İşçi sözleşmesini Madde 24 ile işten ayrılma
Yanıtınız için teşekkür ederim, tahmin etmiştim ama emin olmak istedim. Peki tazminatı ödemeyi kabul etmem durumunda sorun çıkarabilirler mi yine de? (Hemen mi ödemem gerekecek yoksa vakti var mıdır?)