Web yazılımım için telif hakkı davası açmak istiyorum
Merhaba,
2006-2014 yıllları arasında bir otomotiv bayiinde muhasebe görevlisi olarak çalıştım. Asp ve Msaccess ile şirkete özel bir web yazılımı yazdım. Bu yazılım vezne, satış, servis, cari hesaplar, araç alış-satış gibi tüm süreçleri takip edebilecek detayda. 2008 yılında aynı bayiinin başka bir ile şubesi açıldı. Aynı siteyi burası içinde uyarladım ve iki şubenin verilerini tek ekranda takip edebilecek şekilde kullanıma başladık. Şu an aktif olarak kullanılıyor.
2014 yılı mayıs ayında işten kendi isteğimle ayrıldım. Web sitelerimin hakkında bölümünde programı benim yazdığım ve iletişim bilgilerim hala yazıyor ve siteler hala şirket tarafından aktif olarak kullanılıyor. Yıllık domain ve hosting ödemelerine ait faturalarda şirketin resmi muhasebesinde kayıtlı.
Ben o zamanlar çalıştığım için yazılımıma bir ücret talep etmedim fakat işten ayrılırken yazılımım için para talep ettim ve vermediler. Yazılımlarım için telif davası açmak istiyorum. Bu dava konusunda hiç bilgim yok. Açmak için nasıl bir yol izlemeliyim. Ne tür bir dava açmam gerekir?
Yazılımı benim yazdığımı tespit ettirmek için ne yapmam gerekiyor?
Cevap: Web yazılımım için telif hakkı davası açmak istiyorum
Hukukçu değilim, konunun hukuki boyutuyla ilgilide bilgi sahibi değilim. Sadece bir yazılımcı olarak yorum yapıyorum.
Programı yazdığınız süreç içinde firmanın maaşlı çalışanı durumundasınız. Böyle bir durumda yaptığınız bir iş için, arada yapılmış bir sözleşme vb. bir şey yok iken, hak iddia ederek bir sonuca varabileceğinizi sanmıyorum. Bu detaylar bir yana ticari olarak bakıldığında iş yapabilmeniz için ortada bir şirketin, vergi mükellefi birisinin olması gerekir diye düşünüyorum.
Cevap: youtube video ve facebook da ise yine video için telif hakkı davası açmak istiyorum
oncelikle emirkan e... adlı kişi videomu paylaşma dememe rahmen paylasmaması kaldır dememe rahmen kaldırmaması için telif hakkı davası açmak istiyorum yotube de ise yine paylaşmıs ayıptır lınk bu bakarsınız https://www.youtube.com/watch?t=24&v=MUc4Z05GSPg raporumu kabul edersenız dönmenızı rica ederim
Cevap: youtube video ve facebook da ise yine video için telif hakkı davası açmak istiyorum
Kendinize veya şirkete ait programları veritabanı yapısını telif hakları kapsamında tescil edebilirsiniz. Tüm kod yapısını bildirerek koruma talep etmek mümkün. Dava açtığınızda tescil kayıtlarındaki kodlar talep edilecek ve karşılaştırılacaktır.
Şirkette sigortalı çalışıyor iseniz ve aksi sözleşme ile düzenlenmemişse ,yazılımı işveren hesabına yapmış olursunuz. Ancak Yazılımınızı değişikliğe uğrattıkları ya da üzerine ekleme çıkarma yaptıkları vakit 5846 sayılı Fikir Ve Sanat Eserleri kanunundan doğan Haklarınızı talep edebilirsiniz.