Selamlar,
Bundan iki ay önce bir evi almak için emlakçı ile görüşüp 1000 Tl kapora verdik. Evi görmeden !. Evde kiracı vardı ve kiracının çıkması için bekliyorduk. Ardından alışveriş yapmayı tercih ettik. Evin fiyatı genel olarak çok daha uygundu. Aradan 2 ay geçti. Kiracı evden çıktı ve bizde evi görmeye gittik. Evi bulunduğu haliyle kabul ettik ve emlakçıya ayrıca 4000 Tl verdik. Kesinleştirmek için. Emlakçı bunu ev sahibinin istediğini söyledi. Yani kesinleştirmek için. Bizde zaten evi alacağız düşüncesiyle verdik. Daha önce verilen kapora ve sonradan verilen kapora için sözleşme yaptık. Az para değil. Birikimlerimizin bu şekilde harcanması bizi haliyle üzüyor.
Ardından biz krediye başvurduk ve kredi çıktı. Alışverişin yapılacağı sabah ben sabahtan tapuya gidip takyidat varmı, alım satımda ayrıca bir problem varmı diye sordum. Tapuyu krediye başvurmadan önce almıştık. Expertiz gitti filan.
Yabancı uyruklu olduğumuz için tapuda bize söylenen aynen şu: " siz başvuru yaparsınız, biz kolorduya yazarız, yabancıların emlak alımlarında stratejik ve askeri bölge yakınlarında ev almaları mümkün değil. Bu incelenir, olumlu yada olumsuz sonuç gelir dendi. Bu süre için de en az 1 ay dediler."
Bende ardından banka ile görüştüm. Banka da bu kredi geçerli olmaz, yeniden geldiğinizde yeniden kredilendirme yapılır dedi. O zaman ne olur ne olmaz biz hiçbir şeyin sözünü veremeyiz dediler. Bizde haliyle vazgeçme havasına bürünerek emlakçıya durumu anlatarak vazgeçmemizin hem kendileri hemde bizim açımızdan uygun olduğunu düşündük.
Emlakçı da ev sahibi ile görüşmüş ve kaporayı geri vermeyi düşünmediklerini, 1 ay bekleyeceklerse bekleyeceklerini ancak evin satış fiyatına 10 bin TL zam yaptıklarını, bu şartlarda kabul ediyorlarsa kabul etsinler dmeiş. Tabi biz haliyle kabul etmeyip, kaporayı talep ettik. Emlakçı kaporayı iade etmek istediğini, ancak ev sahibinin buna yanaşmadığını belirtti. Bende yarını versin dedim. yine yok dedi. Uzun görüşmelerden sonra belki iade ederiz deyip durumu sonlandırdı. Şimdi yarısını iade etmeyi kabul ettiler ancak ben hakkımını yendiğini düşünerek tamamını talep etmek istiyorum. Sonuçta emlakçı 7 emin gereği bana bu parayı iade etmek zorunda diye düşünüyorum. Netice itibariyle tüketicilerin "Cayma Hakkı" gereği her hal,karda bana bunu iade etmesi gerektiğini düşünüyorum.
Sizce ne yapmalıyım? Dava etsem ne kadar masraf olur? Her halükarda kaybım çoksa önerilen miktarı kabul mü etmeliyim ? Dava süreci ne kadar sürer ? Ben sonuçta emlakçıyı (sözleşme gereği) dava edeceğim. Ev sahibi ile ilgili değilim.
Şimdiden görüşleriniz ve önerileriniz için teşekkür ederim.
Selamlar, Saygılar
g