Bozuk kombili ev kiralamışım, ev sahibi yaptırmamakta diretiyor.
Merhaba,
Bundan 1 sene önce boş bir daire kiraladım. Kiraladığımda doğalgaz kapalı olduğu için kobinin ne durumda olduğunu test edemedim. Fakat evi kiralarken kombinin su borularının yanındaki duvarın kabarış olduğunu fark ettim. Emlakçı daha önceden bir sorun olduğunu, sorunun giderildiğini fakat dairenin boyanmadığını söyledi. Ben de emlakçıya güvenerek evi tuttum. Normalde sıcak bir daire olduğu için kombiyi ısıtma amaçlı hiç kullanmadım. Aradan geçen süre zarfında kombiyi ısıtma amaçlı açtım. Basınç değerleri normal değildi ve ısıtmıyordu. Apartman görevlisine danıştım. Kaloriferlerin havasını almamı söyledi. Bu yöntemle kombi çalıştı fakat kapatıp tekrar açtığımda basınç değerlerinde anormal artış gördüm. Basınç sürekli artıyordu. Ev sahibini aradım ve kombinin bakımını ben eve çıkmadan 1 sene önce yaptırdığını söyledi. Konuşmasından bir şeyleri sakladığını sezmeme neden oldu ve kombi üzerindeki servis numaralarını aradım. Numaralardan birisi aradığımda 2-3 sene önce bakıma geldiklerini, kombinin kazanında esneme olduğunu ve bu nedenle basınçın arttığını, sonuç olarak borulardan su sızması olduğunu söylediler. Yeni bir kombinin alımının mantıklı olduğunu belirttiler. Havalar düzeldiği ve kontrat bitiminde evi değiştirmeyi düşündüğüm için ev sahibini konuyla ilgili aramadım. Daha sonra fikrim değişti ve kombiyi çalıştırmak istedim. Bu sefer kombinin ani 1-2 bar artış yaptığını, aletten garip sesler geldiğini fark ettim. İlk denemem sonucunda kombiyi hemen kapadım. Fakat bu sefer su ısıtması da gitti.... Ev sahibini aradım, servis göndereceğini söyledi. Göndermedi... Ben de kirasını yatırmadım. Emlakçı aracılığıyla kefilimi aramışlar. Emlakçı ile birkaç kere görüştüm. Ev sahibimi tekrar aradım ve kendisi servis göndereceğini söylemesinden 5 gün geçmesine rağmen bir şey yapmamasının nedeninin yurt dışında olmasını gösterdi. Ben kirasını yine yatırmadım. Beni icraya vermiş. Avukatı beni arayıp icraya vereceklerini söyledi. Ben de durumu anlattım.... Ev sahibim önce kendi bakım yaptırdığını söyledi, daha sonra önceki kiracı bakım yaptırdı dedi... Yani yalan söylüyor çünkü sürekli farklı şeyler anlatıyor. Avukatına bunları belirttim. Kendisi son bir kez ev sahibim ile görüşmemi, sonrasında kendisine durumu belirtmemi istedi. Bu sırada haklı durumda olsam bile dava açmaktan başka şansım olmadığını belirtti.
Kirayı yatırdım ve bu ay sonunda çıkacağımı belirttim. Ev sahibim servis göndermedi. Bugün aradım ve evden çıkacaksın, kombi yenilenmek zorunda olabilir dedi. Bu nedenle bir şey yapamazmış. Bu ayın kirasını henüz yatırmadım. Kombiyi yaptırmak istemiyor. 2 aydır evde sıcak su dahi yok.
Bu durumda ne yapabilirim? Bu zihniyette olan birisi büyük ihtimalle depozitonun üstüne de yatmak isteyecek. Böyle bir durum karşısında hukuki olarak neler yapabileceğimi bana belirtebilir misiniz?
Kendisi hangi servise kombiyi gösterdiğini söylemiyor. Bunu belirtmesini istedim ama yanıt yok.Ama benim konuştuğum servis arızanın ciddi olduğunu belirtti ve üstelik adres kayıtlarından baktılar...
Şu anki durumda kirayı yatırmasam ne olur?
Kombiyi 1 ay evde kalacağıma ve kullanmam gerektiğine göre tamir edip kiradan düşsem ne olur?
Kombinin tamir edildiğine dair servis raporu sunmazken, arızalı olduğuna dair servis raporları ile yalan beyan vermekten dolayı ev sahibine karşı ne yapabilirim? Kontratta kombi sağlamdır ifadesi bulunuyor çünkü?
Acil olarak yardım edebilirseniz çok sevinirim.
Cevap: Bozuk kombili ev kiralamışım, ev sahibi yaptırmamakta diretiyor.
Kira sözleşmesinde dilediğiniz zaman akdi feshedebileceğiniz, istediğiniz zaman tahliye edeceğiniz gibi bir madde yoksa keyfi olarak sözleşmeyi feshedemezsiniz. Yapacağınız şey kiralayana ihtar çekmek, kombinin ayıplı olduğunu, gerekli tamiratın 7 gün içinde yaptırılmasını, eğer bu sürede yaptırılmazsa tarafınızdan servis çağırılarak tamir faturasının kiradan mahsup edileceğine dair noterden ihtarname göndermek gereklidir.