Fazla Mesai İşci onayı hk.
Merhabalar her yıl ocak ayında düzenlenen
Fazla mesai işci onayı dilekçesi var bu dilekçe yi
İmzalamak yada imzalamamak bize ne gibi yükümlülükler getirir acaba
Şahsen ben bu dilekçeyi imzalamak istemiyorum işten çıkartılma gibi
Bir durum olabilirmi acaba?
Dilekçe şu şekilde
İşyerinde,4857İş kanununun 41 ve 44. Maddeleri, iş kanununa ilişkin fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yönetmeliği hükümlerine göre 01.01.2015 -31.12.2015 tarihleri arasında işverenin isteği ve talebi halinde fazla çalışma, genel ve ulusal tatil günlerinde çalışmayı da kabul ettiğimi beyan edrim
Teşekkürler
Cevap: Fazla Mesai İşci onayı hk.
İmzalarsanız mesaiye kalmayacağım diyemezsiniz. İmzalamazsanız, işverenin sizi çıkarıp çıkarmayacağını şimdiden bilemeyiz.
Ama imzalamadığımı gerekçe göstererek çıkartamaz demi çıkartmak istersede tazminat ödemesi gerekir mi?
İşveren bu nedenle çıkartırsa Tazminat ödemesi gerekir.
İşe girişte imzaladığımız sözleşmede bu evrağı imzalamayı şart koşacak bir madde ekleyemezler demi
Fazla mesai onayı sözleşmede belirtilse dahi, sözleşmedeki onayın bir yıl geçerli olacağı kabül edilmektedir. Her yıl alması gerekilen onayın, Önceden muvavakat vereceği ile ilgili şart koşulamaz.
Tabi işveren ilerki tarihli bir onay yazısı imzalatmadı yada boş tarihli bir izin kağıdı imzalatmadı ise. Çoğu işyeri bu onay kuralına uymaz. Genelde mesai var ise herkes mesaiye kalırken , mesaiye kalmayacağım diyen personel pek çıkmaz. Önemli mazaret sunan personeli zaten işverende mesaiye bırakmaz.
Fakat sözleşme imzalatırken işveren yıllık 270 saatlik fazla mesai ücretinin ücrete dahil olduğu ile ilgili sözleşmeye madde koyarlar. Tabi bu durumda ücretinin asgari ücretten fazla olması gerekir.
Sözleşmede bu şekilde madde olupta fazla mesaiyi red eden personelin ücretinde 270 saatlik bir indirim yapılabilirmi orasıda soru işareti.
Bunu imzalamadığım takdirde 45 saatten fazla çalışma yapamam demi avm içinde çalışıyorum zaten ama yılbaşlarında yada bayramlarda 1 gün izin 10 gün boyunca 12 saat çalışmaktan sıkıldım bayramlarda özel günlerde mesaimi doldurup evime dönmek istiyorum artık.
Alıntı:
Mmtdgn rumuzlu üyeden alıntı
Bunu imzalamadığım takdirde 45 saatten fazla çalışma yapamam demi avm içinde çalışıyorum zaten ama yılbaşlarında yada bayramlarda 1 gün izin 10 gün boyunca 12 saat çalışmaktan sıkıldım bayramlarda özel günlerde mesaimi doldurup evime dönmek istiyorum artık.
Evet, o fazla çalışma kabul belgesini imzalamadığınız takdirde, işveren sizden haftalık 45 saatin üzerinde çalışmanızı isteyemez,
ancak bu durum işvereni sıkıntıya düşüreceğinden, doğal olarak ( yasal olarak buna doğrudan hakkı olmasa da) artık sizinle çalışmak istemeyecektir.
Alıntı:
Mmtdgn rumuzlu üyeden alıntı
Çalıştığınız sektörün özelliğidir mesai. Belirttiğiniz günler bir nevi hasat zamanıdır. Çok özellikli bir iş yapmıyorsanız, Yaptığınız işi yapacak piyasada fazla sayıda insan var ise, İşveren sizi o 45 saatide evinizde geçirmenize katkıda bulunacaktır büyük ihtimalle.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Çalıştığınız sektörün özelliğidir mesai. Belirttiğiniz günler bir nevi hasat zamanıdır. Çok özellikli bir iş yapmıyorsanız, Yaptığınız işi yapacak piyasada fazla sayıda insan var ise, İşveren sizi o 45 saatide evinizde geçirmenize katkıda bulunacaktır büyük ihtimalle.
Tazminatı verirse sıkıntı yok :)