2009 yılında yaralama olayı
2009 yılında dükkanımızın içinde misafirimize demir sopa ile saldırır babam ve amcam ayırırken misafir kalkar ve bıçak ile yaralar babam ve amcamda akrabamıza yardım ederek hastaneye götürürler mahkeme sürecinde genelde avukat mahkemeye gitti ve mahkeme sonunda 3ünede 14 yıl 9 ay hapis cezası verildi yaralan kişi akrabamızın bıçakladığını söylüyor bıçaklayanda ben bıçakladım diyor ama 3ünede 14 yıl 9 ay hapis cezası veriliyor(yaralanın 1 böbreki gitmiştir) yargıtaya 3 kere göndermemize rağmen okunmadan geri geldi son çare anayasa mahkemesine ve antalya 3.ağır ceza mahkemesine başvurduk yeniden yargılama için şuan babam ve amcam hapiste lütfen yardımcı olunuz başka ne çaremiz var ne yapabiliriz?
Cevap: 2009 yılında yaralama olayı
Bir kavgayı ayırdı diye 14 yıl 9 ay ceza verildi hiç bir suçu ve alakası yok yazmışsınız.
Bu olaya sizin bakış açınız.Hakimler ne dedi neyi değerlendirdi onları buraya yazmadan verilebilecek bir cevap yok.
Ancak kimse kimseye kavga ayırdı diye 14 sene 9 ay ceza vermez.Ne bu ülkede ne dünyanın başka bir yerinde başka bir zamanda.
Engin bey cevabınız için teşekkür ederim öncelikle olay sonrası şehirdışında olduğumuz için avukatımız davaya bakıyordu ve pek ilgilenmedik hakim babam ve amcamı yardım ve yataklık yaptığı düşüncesiyle vermiştir mahkeme sonunda yargıtaya gitmeden önce karşı taraf hiçbir suçumuzun olmadığı hakkında yazılı ve sözlü ifade vermesine rağmen yargıtay okumadan geri gönderdi
- - - Updated - - -
Maalesef ki bu olaydan sonra gerçekten böle kararlar verilebileceğini anladım adliye zamanı tanıştığımız bir kişi bir kişiyi öldürüp bir cinaayete yardım ve yataklık yapmış ve 5 sene ceza almıştır.
- - - Updated - - -
Ayrıca olayda haneye tecavüz olup ilk saldırı karşı taraftan gelmiştir nefsii müdafa olması gerekirken hakim hiçbir indirimde bulunmayıp en üst sınır cezayı vermiştir
Ben daha önce gördüğüm olaydan bir örnek vereyim siz çıkarımınızı yapın.
Bir grup çek senet tahsilatı yapmaya soyunuyor, silahlı ve birden fazla kişiyle tahsilat yapacakları yere gidiyor, tehditle, hürriyeti yoksun bırakmayla darpla bu işi yapıyor.
İş hukuka taşınıp cezalar kesilince birinin savunması aynı şu şekilde oluyor;
''Bir gün dışarıda arkadaşımla karşılaştım, oda gel benim uğrayacağım yer var senedimin ödemesi var dedi, yanında beraber gittik 15 sene ceza aldım bu nasıl adalet''
Yani olayları taraflı şekilde böyle özetleyenler, hiç bir yere varamadığı gibi samimiyetten uzak bu ifadeler yüzünden üst sınırdan ceza alıyor.
Sizin durumunuza gelirsek iki ihtimal var
A)Ya bu cezayı veren hukukçular ve gene yargıtaydaki hukukçular aklını yitirmiş(kavga ayırdı diye 14 sene 9 ay)
B)İşin içinde yukarıda yazılana benzer başka başka durumlar var
Bana nedense A şıkkı çok yakın gelmiyor.Size her ne kadar B şıkkı uzak gelse de.
Olayın tamamen böle olduğuna dair resimde atabilirim karşı tarfta böle ifade veriyor ama dosyayı mühürleyen kişi dosya yargıtaydan döndükten sonra kesinlikle açılmadığınıda söledi bilginize
- - - Updated - - -
Ayrıca B şıkkı olmuş olsa hiç buraya gelmezdim ayrıca B şıkkkı üzerinden değerlendirseniz bile bir yaralama için 3 kişiye 14yıl 9 ay ceza verilirmi akıl mantığını uygunmu yaralanan kişi şu an ayakta ve işini yürütmekte
Olaya hala çok kısır bir çerçeveden bakıyorsunuz.Aslında aynı şeyleri söylüyoruz.Yaralamayı sizin yakınlarınız yapmış olsa bile yaralamadan 14 sene 9 ay çıkmaz.Olayın içinde başka başka şeyler var derken(hürriyetten yoksun bırakma, gasp, tehdit, hakaret, cana kast, öldürmeye teşebbüs vs. gibi) farklı bazı suçlamalar da olmuş olmalı ki bu şekilde bir ceza çıktı.
Aksi takdirde sizin iddianız A şıkkından dahi çıkıyor ve marjinal bir hal alıyor.Cezanın üst sınırı 4,5 yıl olmasına rağmen 14 yıl 9 ay ceza verildi ki böyle bir şey pratikte hakimler istese de mümkün değil.
MADDE 86 - (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.Silahla, işlenmesi halinde, (Değişik ibare: 5328 – 31.3.2005 / m.4) “şikayet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır.”
Burda zaten sizin anlatımınıza göre pek bir şey de yazılamaz.Suç maddelerini tek tek yazarsanız belki daha fazla yorum yapılabilir.Sadece madde 86 olmadığı verilen cezanın miktarına bakıldığında gözükmektedir.
Bıçaklayan kişi Öldürmeye teşebbüsten 14 yıl 9 ay alıyor babam ve amcamı da yardım ve yataklık ççerçevesinde düşünüp 14yıl 9 ay veriyor biz ve avukatlarımızda bu cezayı anlamış değil ve hüküm verilen bu cezanın bozulması için dolanıp duruyoruz yol arıyoruz sizce lşu dakikadan sonra bir itiraz yolumuz vs. varmı?
- - - Updated - - -
Öldürmeye teşebbüs ve dediğiniz gibi madde 86 dan en üst cezayı veriyor ve kesinlikle hiçbir indirim vermiyor haneye tecavüz var ve ilk saldırıda karşı taraftan geliyor
daha önce dediğim gibi isterseniz dosyadan karelerde atabilirim