Maddi hasarlı trafik kazasında anlaşmazlık ve mahkeme süreci
Merhaba,
Benzer konuları hep forumda görüyordum, bir kaza da benim başıma geldi. Sizlerin değerli yorumlarınızı almak istedim. Geçtiğimiz günlerde maddi hasarlı bir kazaya karıştım. Kırmızı ışıkta bekledim, yeşil yandığında hareketlendim, bir bayan sürücü ışık ihlali yapmış bir anda önüme çıktı, zeminin buzlu olmasından ve aniden gelişen olaydan ötürü nerdeyse frensiz olarak diğer araca çarptım. Sürücünün bayan olduğunu, emniyet kemeri takmadığından, kolunu bacağını sağa sola vurması yüzünden ağlamaklı şekilde -ağabey özür dilerim, canımıza gelmesin mala gelsin vb-sözleri yüzünden çok da üstüne gitmedim. Aracımda kasko yok, hasarım da çok olduğundan polis çağırmayı tercih ettik. Karşı tarafın işyerinden bazı arkadaşları ve polis gelene kadar özür dileyen, ağlayan arkadaş polise ışığa bakmadım şeklinde beyanda bulunmasına rağmen tutanakta yeşil de geçtim şeklinde beyanda bulundu. Bu beyanı verirken yüzüme bakmaktan imtina etti tabi ki. Bende yeşilde geçtiğimi beyan ettim, tutanak o şekilde tutuldu ve karakola ifadeye gidilmesi gerektiği bilgisini aldık. Anlaşmazlık sebebiyle mahkemeye taşınacak konu. Mobese kaydından birşey çıkmadı, ben kırmızı da beklerken benimle ışıkta bekleyen özel halk otobüsünü buldum, onun da ön kamerası kayıtta değilmiş, şoför benim yeşilde geçtiğimi doğruladı.Şahitlik yapar mı, yapsa bireysel şahitlik işe yarar mı bilemiyorum. Aracımın zevkten ziyade hasta çocuğumun ulaşımı için benim için çok önemliydi, masrafı çok olacağından özel bir çekici ile evin önüne o şekilde terketmek zorunda kaldım. Davanın bir numarası var fakat e-devlette görünmüyor henüz. Aracımı maddi durumum iyi olmadığı için yaptıramıyorum. Bu saatten sonra nasıl bir yol izlemeliyim? Yardımcı olursanız sevinirim.
Cevap: Maddi hasarlı trafik kazasında anlaşmazlık ve mahkeme süreci
Trafik kaza raporunda ne yazıyor? Cezai bir konu olmadığından otomatik dava açılmaz. Tazminat davası açarak haklılığınızı ispat etmeli, uğradığınız zararın ödenmesini istemelisiniz. Bu aşamada trafik kaza tutanağı çok önemli. Hatta trafik kaza tutanağına itiraz hakkınızın bulunduğunu da hatırlatayım.
Sn. Basri Bey,
Tutanakta iki tarafında iddaaları yazıyor, herhangi bir yargı yok. Savcı, karakolda verdiğimiz ifadelere bakarak beni müşteki karşı tarafı sanık olacak şekilde trafik güvenliğini tehlikeye sokmak suçundan dava açtı. İlk duruşmada hakim bey kararı verdi, karşı tarafa 25 gün hapis cezası ve avukatlık masraflarımı ödemesi gerektiği şeklinde karara bağladı. Ben ayrıca tazminat davası da açtım fakat hala tramer sisteminden suçluyu belirlemeyle ilgili bir gelişme olmadı. Aracım halen kullanılmaz durumda. Nasıl bir yol izlemeliyim sizce?
Merhaba geçmiş olsun
olayın üzerinden oldukça zaman geçmiş Ama Süreciniz nasıl sonuçlandı bilgilendirir misiniz lütfen.