Maaş hesabına konulan haksız bloke
Merhabalar,
Olayı kısaca özetlemek istiyorum maaşı ocak ayından önce Halkbankası'ndan alıyordum ve Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası'ndan çekilmiş kredilerim mevcut.Bütün kredilerim gecikmeye girdi ve icra takibini beklemedeydim fakat kurum aldığı kararla maaşımı ocak ayında Ziraat Bankası'na taşıdı, Ziraat Bankası maaşım yatar yatmaz gecikmiş bütün taksitler için maaşıma bloke koydu ve maaşımdan geriye bir ay içerisinde geçinebileceğim bir tutar dahi kalmadı. bu kesintilerin de her ay devam edeceği tarafıma bildirildi bunun yanında da minumum 1/4 oranında bir haciz bekliyorum yani bu doğrultuda elime hiçbir şey kalmıyor. Görüşmüş olduğum avukatlar ve sendika temsilcim blokenin tamamen hukuksuz olduğunu bildirdi ve bankaya bir dilekçeyle bunun hukuksuz olduğunu "İİK'nun 83. maddesi uyarınca maaşların kısmen haczi mümkün olup haczedilecek kısım maaşın ¼'ünden aşağı olamaz. Öte yandan, anılan maddede sayılan mal ve hakların haciz olunabileceğine dair önceden yapılan anlaşmalar da geçerli değildir. O halde, açıklanan hükümler gözetildiğinde maaşımın yalnız ¼'ü oranında kesinti yapılabileceği halde maaş hesabımdan iradem ve onayım dışında kesilen tutar tamamiyle hukuki dayanaktan yoksundur." şeklinde Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin 2012/5840 sayılı esas ve 09.01.2013 2013/236 numaralı kararına da atıf yaparak dilekçede bildirdim. Banka koz olarak sözleşmeyi kullandı fakat dilekçede belirttiğim üzere "Bankanın sözleşme akdine uymama durumunda hukuk devleti sınırları içerisinde yapabileceği uygulama yasal takip sürecini başlatmak ve icra daireleri aracılığı ile borcunu almaktan başkası değildir." ifadesini sözlü olarak da kendilerine ilettim. Fakat ne olursa olsun durumun olumsuz olacağını ve kesintinin devam edeceği konusunda ısrarcılar. Bu doğrultuda benim aylık geçinmem için gerekli para bana kalmıyor ben şimdi bunun için dava açmayı planlıyorum sizin yorumlarınız ne olur acaba bu konuda ayrıyeten Borçlar Kanununa göre manevi tazminat davası açsam kazanma şansım var mıdır? Aydınlatırsanız çok mutlu olurum, sevgiler.
Cevap: Maaş hesabına konulan haksız bloke
Maaşınızı aldığınız bankaya ödenmemiş , gecikmede olan kaç taksit borcunuz var ? Banka , gecikmede olan borçtan fazlasını mı bloke etti?
Merhabalar,
Maaş hesabım Ziraat Bankasına geçtiğinde gecikmede olan toplam 2 kredi borcum vardı bir tanesininde vadesi 15 Ocak olduğundan dolayı onu bloke edemediler 2 adet kredi borcuma bloke koydular, fazlasına koymadı fakat üstadım bu şekilde bir uygulama yani maaş hesabına direk olarak bloke koymak etik midir yani bunun yolu icra daireleri aracılığı ile tahsil etmek değil midir acaba?
Ayrıyeten şu anda 1 adet gecikmiş ve ayın 15'inde vadesi dolacak bir kredi borcum daha olacak ve şimdi bana söyledikleri bu ayın 15'inde 2 kredi taksidimin birden bloke edileceği ve üstüne de haciz var tabiki.
Olası yanıtınız ve daha önceki için çok teşekkürler.
Alıntı:
Hukikfah rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Maaş hesabım Ziraat Bankasına geçtiğinde gecikmede olan toplam 2 kredi borcum vardı bir tanesininde vadesi 15 Ocak olduğundan dolayı onu bloke edemediler 2 adet kredi borcuma bloke koydular, fazlasına koymadı fakat üstadım bu şekilde bir uygulama yani maaş hesabına direk olarak bloke koymak etik midir yani bunun yolu icra daireleri aracılığı ile tahsil etmek değil midir acaba?
Ayrıyeten şu anda 1 adet gecikmiş ve ayın 15'inde vadesi dolacak bir kredi borcum daha olacak ve şimdi bana söyledikleri bu ayın 15'inde 2 kredi taksidimin birden bloke edileceği ve üstüne de haciz var tabiki.
Olası yanıtınız ve daha önceki için çok teşekkürler.
Sİze yapılanın adı maaşa bloke değil, gecikmiş kredi taksitlerinini tahsil edilmesidir. 15 ocakta olan taksit ödemeniz için , henuz ödeme vakti gelmemesine rağmen ilgili tutara bloke konmuş olsaydı, haklıydınız, ama görünen o ki bir bloke yok maaşınıza uygulanan.
Maaşınızda bir haciz varsa, doğal olarak işyeriniz ücretinizi öderken önce haczedilen kısmı ilgili dosyaya yatıracak , kalanı da hesabınıza yatıracak. Kalan kısım bankaya olan gecikmiş borcunuzu ödemeye yetmezse, o durumda banka icra takibi yoluyla tahsil yoluna gidebilecektir, ancak zaten maaşınızda bir icra kesintisi olduğundan sırasını beklemesi gerekecek.
Şu an bankanın yapmış olduğu işlemde yasalara uygun olmayan bir durum yok ne yazık ki.