Apartman Altına KahveHane Yapılması Hk.
Merhaba,
Apartmanımızın altında kahvehane vardı ama şikayet sonucu kapanmıştı (etraf binalar ve kendi binamız rahatsız oldugu için dilekçe toplanarak). Şimdi ev sahibi kahvehanenin tekrar gelmesi için diretmektedir. Kahvehaneyi istemeyen evlerden çıksın demektedir (Tüm bina kendisine ait). Bunun hukuki açıdan kiracıyı koruyan bir yasa kanun varmıdır. Yardım rica ederiz.
İyi Çalışmalar
Cevap: Apartman Altına KahveHane Yapılması Hk.
Daha önce ruhsat nasıl iptal edildi bilmiyorum. Fakat ev sahibi onay verdikten sonra ve yasal şartları taşıdıktan sonra ruhsat verilir ve kahvehane açılabilir.
i̇çkisiz istirahat ve eğlence yeri açmak için aşağıdaki şartlar aranır:
a) i̇çkisiz istirahat ve eğlence yeri açacak gerçek kişi ve varsa ortakları ile özel hukuk tüzel kişilerin mesul müdürlerinde;
1) 18 yaşını bitirmiş ve medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak,
2) kişi güvenliği ve kamu düzeni için sürekli tehlike yarattığı gerekçesiyle daha önce işlettiği veya yönettiği aynı nitelikteki içkisiz istirahat ve eğlence yerine ait işletme izni ikiden fazla iptal edilmemiş olmak,
3) kahvehane, kıraathane ve oyun yeri açacak kişiler için, ayrı ayrı zamanlarda kumar oynamak veya oynatmaktan dolayı üçten fazla ceza almamış olmak veya türk ceza kanunun 119 uncu maddesine göre aynı suçlardan dolayı üçten fazla ön ödemede bulunmamış olmak veya 1072 sayılı rulet, tilt, langırt ve benzeri oyun alet ve makineleri hakkında kanuna muhalefetten dolayı hüküm giymemiş olmak,
b) açılması istenilen içkisiz istirahat ve eğlence yerinde;
1) genel sağlık, genel ahlak, genel güvenlik ve asayişin korunması açısından uygun yerde ve konumda olmak,
2) patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı gibi tehlikeli maddeler üretilen, satılan, kullanılan ve depolanan yerler ile gaz dolum tesislerinin yakınında olmamak,
3) genel kolluğun kontrol ve denetimini zorlaştıracak yerde ve konumda bulunmamak,
4) i̇tfaiye, ambulans gibi müdahale ve yardım hizmetlerinin kolaylıkla ulaşabileceği bir yerde ve konumda olmak,
5) kahvehane, kıraathane ve oyun yerleri için okul öncesi eğitim, ilk ve orta öğretim ve eğitim okul bina ve tesisleri ile ilk ve orta öğretim öğrencilerinin kaldığı öğrenci yurtlarına ait bina, tesis ve bunların müştemilatına 100 metreden yakın mesafede bulunmamak.
ayrıca özel eğitime muhtaç bireylerin devam ettikleri öğretim kurumları ile okullar dışındaki diğer özel öğretim kurumlarıyla aynı binada bulunmama şartı aranır.