Km'si ile Oynanmış Araç Alım-Satımı
Merhaba, 03-09-2014 tarihinde İzmir'den ikinci el araç satışı yapan bir galeriden araç satın aldım. Birkaç ay sonra araçta oluşan küçük bir problemden dolayı servise götürdüğümde araçın km si ile oynandığı ortaya çıktı. Servis bu durumu belgeledi ve bana verdi. Daha sonra galeriyi arayarak durumu anlattım ve çözüm üretmelerini istedim. (Tekrar para iadesi veya emsal bir araç şeklinde) Galeri bu durumu düzelteceğini söylesede sürekli oyalama yoluna gittiler. Bununla beraber araç alış-veriş sonrası daha düşük kdv ödemek için noter satış sözleşmesinde satış bedelini düşük gösterdiler. Noter satış sözleşmesinde kasko bedeli belirtmemiş sadece beyan edilen satış bedelini girmiş. Şimdi ben satış yapan galeriye ihtarname çektim, ihtarnameye ek olarak servis raporu, sahibinden.com adresinden yapılan ilan görsel ve bilgileri kullandım. Satışı yapan noterle iletişime geçerek bu yapılan satışa neden kasko bedeli girilmediğini sordum burada bir ihmalleri olmalı ki tekrar bana bu satış ile alakalı kasko bedeli gösteren belge düzenleyip yolladılar. Bu galeri kasko bedelinin %60 dan daha düşük bir rakamı satış bedeli olarak gösterdi. Bununla alakalı olarakta ihtarnamede kendilerini maliye'ye şikayet edeceğimi belirttim. Şuan hala saçma sapan araç teklifleri ile tatmin edici bir çözüm üretmiyorlar. İhtarnamenin 1 hafta süresi kaldı. Ben bu galeri hakkında suç duyurusunda bulunup, dava açsam ve vergi ile alakalı gerekli yerlere şikayette bulunsam sonuç alabilir miyim. Yani bu olayın üstüne gitsem zararımı kurtarır mıyım, yoksa daha bir zarar mı ederim.
Cevap: Km'si ile Oynanmış Araç Alım-Satımı
Mutlaka üzerine gidin.Paranızı faiziyle alın.Siz parayı ödeyen olarak ödediğiniz parayı noterde tam olarak yazdırsaydınız keşke.Sizde miktarı eksik göstermelerine rıza göstermiş durumundasınız tek sıkıntılı nokta o şu an.Onun dışında benzer durumlarda parasını faiziyle alan örnekler yakın zamanda görüldü.
Teşekkür ederim hocam, evet benimde ihmalim var. İlk sefer araç aldığım için oldukça acemi davrandım. Satış bedelini noterde neden düşük olduğunu sordum ve bu durumun benimle ilgisinin olmadığı şeklinde cevap alınca pek umursamadım. Ben İzmir'e başka bir şehirden gittim. Araçın parasını satış yapan galerinin bulunduğu ve notere çok yakın olan bir bankadan çektim. Hesap hareketlerimde satış yapılan tarihte gözükmekte bu bir delil teşkil edermi bilmiyorum ama ödenen para için tek delilim o şubeden çektiğim tutar. Soruşturduğum kadarı ile kasko bedeli, satış bedelinden çok fazla düşük olması durumunda ilgili kurum neden %60 değerinin altında satış yapıldığı şeklinde satan taraftan açıklama istiyormuş, elimdeki donelerim ise servis raporu, sahibinden.com ilanı, bankadan çektiğim tutar, sonradan noterin verdiği araç kasko bedeli
Durumu bu şekilde izah edip elinizdeki tüm donelerle hukuki girişimleri yapın, arabayı aldığınız gün çektiğiniz miktar tamamen bir kanıt değil elbette.Sonuçta bir miktarını kullanmak içinde çekmiş olabilirsiniz.Ama gene de etkili olacaktır.Tek sorun iadeye karar verilirse miktar neye göre belirlenecek yazan rakama göre mi, sizin iddianıza göre mi, kasko bedeline göre mi olur onu buradan bilmek pek de mümkün değil.