Tapu Harcını alıcı mı öder, müteahhit mi öder?
179000 TL karşılığında bir apartman dairesi aldım. Bunun 44000 TL'si nakit, 135000 TL ev kredisi şeklinde ödedim. Ekspertizin ev için biçtiği fiyat 190000 TL, Evin tapu senedi üzerindeki görünen değeri 142500 TL, buraya kadar her şey normal.
Ev almak ile ilgili çok bir bilgim olmadığından tamamıyla müteahhidin lafıyla iş gördüm. Bana dediği şeylerden birisi de tapuda bana ait yaklaşık 5500-6000 TL arası bir masrafın olacağı idi. Gerçekten de tapudaki süreç bana 5885 TL'ye mâloldu (makbuz no:050515002023).
Fakat banka hesap hareketlerimden görünen o ki bu paranın sanki yarısını kendi adıma, yarısını da müteahhit adına ödemiş gibiyim. Sonradan araştırıp öğrendiğim kadarıyla devlet tapu harcının yarısını alıcının yarısını da satıcının ödemesini bekliyor. Ama benim bankam bu %4'lük bedelin tamamını bana %2 + %2 şeklinde iki dekont(döner sermaye kalemleri hariç) ile ödetmiş. Müteahhit bana böyle söylememişti.
Ben bu %2'lik parayı müteahhitten geri alabilir miyim?
Cevap: Tapu Harcını alıcı mı öder, müteahhit mi öder?
Bu aranızdaki anlaşmaya ve pazarlığa bağlı.Satışların hemen hemen tamamı bu şekilde yapılır.
Bazen tam tersi olur, satıcı fiyat indirmez alıcı da atıyorum 300bin veriririm alım satıma karışmam der, satıcı kabul ederse o zaman da o öder.
Ben sadece kendiminkini öderim sizinkini ödemem onu siz ödeyin deseydiniz müteahhit bu sefer ihtimal son fiyat olarak size 193.000 TL diyecek gene hiç bir şey farketmeyecekti.
Cevap: Tapu Harcını alıcı mı öder, müteahhit mi öder?
Bende bir emlakçı olarak yapmış olduğumuz satış işlemlerinin % 98 lik kısmında bu durum bu şekilde gerçekleşmiştir. Engin Beyinde söylediği gibi bu karşılıklı anlaşmaya bağlı bir durum. Teoride her iki tarafta bu masrafı bölüşüyor gibi görünsede pratikte, çoğunlukla sizin başınıza geldiği şekilde gerçekleşmektedir