Merhaba ise iade davası hakkında bilgilerinize ihtiyacım var İşe iade davasını kazandım, ise iadem olur ise tazminatı ne zaman alırım? Bana kotu davranacak hemen çıkarsam suçlu duruma düşer miyim?
Olmaz ise ne zaman
Printable View
Merhaba ise iade davası hakkında bilgilerinize ihtiyacım var İşe iade davasını kazandım, ise iadem olur ise tazminatı ne zaman alırım? Bana kotu davranacak hemen çıkarsam suçlu duruma düşer miyim?
Olmaz ise ne zaman
Hükmün kesinleştiği tarihten sonra işçi 10 gün içerisinde yazılı olarak işverene başvuracak işveren ise 30 gün içerisinde ya işçiyi işine başlatacak yada yasal olarak hak ettiği tazminatlarını ödeyecektir. Burada seçimlik bir hak söz konusudur. İşveren işçiyi işe başlatmakta veya tazminatını ödeyip başlamamakta özgürdür.
İşveren işe iade kararına uymazsa;
İşveren, işçiyi karar gereğince işe iade almaz ise 4 ay ile 8 aylık brüt ücret tutarı arasında mahkeme kararı uyarınca tazminat ödemek zorunda kalacaktır. Fakat işveren burada karar gereği kendiliğinde işçiyi işe almak zorunda değildir. İşçi kesinleşmenin tebliğinden itibaren 10 gün içerisinde çalışma talebini işverene iletmek zorundadır. Bu süre hak düşürücü bir süredir. Bu sürenin geçirilmesi halinde işçi dava sebebiyle kazandığı bu haktan ve işe iade hakkından yararlanamayacaktır.
Boşta Geçen Süre İçin Tazminat
Mahkeme işe iade davasında verilen kararın kesinleşmesine kadar işçinin çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenmesi yönünde karar verecektir. Bu tazminat işçi başka bir işte çalışmaya başlasa da işçiye verilecektir. İşçinin farklı bir işyerinde çalışmaya başlaması bu tazminatı almasına engel değildir.
İşveren sizi işe iade alır ve kötü muameleye tabi tutar, sizi daha önce çalıştığınız bölümler haricinde bölümlerde çalıştırırsa işe iade alma niyetinin olmadığının göstergesi olur.(Böyle bir durum olurda işten ayrılırsanız malesef bunuda ispatlamak durumundasınız. Yani tekrar dava açmanız gerekebilir)
Tazminat ödeme süresi siz işverene işe başlayacağınızı bildirdikten itibaren, işveeen 30 gün içinde karar vereceğine göre 30 gün diyebiliriz.