Sigortasiz ve sözleşmesiz çıkışı mi veren iş verene dava acabilirmiyim
Merhabalar
iki yil araliksiz yurt dışında bir turk insaat sirketinde çalışıyordum ve bir gün iş veren iş bitimi diye çıkışımin verildigini sozlu olarak tarafima bildirdi fakat yazili olarak vermiyor ve istifa etmemi boylelikle iki yildan dogan senelik izin haklarim ile icerde kalan bir buçuk aylik maaşımi vereceğini aksi takdirde istifa dilekcemi imzalamaz isem izin hakkim ile bir buçuk aylik maasimi donduracagini söylüyor. İşkur yurtdışı sozlesmeli oldugumu ve o sozlesmedeki maddelerle haklarimi arayabilecegimi sanarak istifa dilekcesini yazma taraftari olmadim fakat daha sonradan hic sigortamin yatirilmadigini ve zorunlu sigortali kanununa gorede 5bin küsür tl borclu oldugumu öğrendim.İşkur sözleşmesini şirket tarih yazmadan bana imzalatip turkiyede merkez ofiste bos kisimlarin tarihi yazilip kaşelenip imzalanip işkura ononaylatildiktan sonra turkiyedeki ev adresime gonderilecegini soyledi fakat malesef malumunuz ev adresime hiç bir sozlesme gönderilmemiş.Şirketin sigortami baslatmamasindan anladığım kadarıyla iskura onaylanmasi icin hic bir sozlesme goturulmemis aksi taktirde mecburen sigortami baslatmak zorunda kalirlardi bu durumda mahkemede şirkette iki yil çalıştığımi ispatlarsam kidem tazminati.ihbar tazminati.ve kotu niyet tazminatlarini alabilirmiyim birde iş kur yurtdisi sözleşmesinde gecen maddelere gore kidem tazminatimi,fazla mesai saatlerimi,hafta sonu tatillerimi,senelik izinlerimi calistigim ulke mevzuatina gore hesaplattirabilirmiyim,
teşekkür ederim kolay gelsin
Cevap: sigortasiz ve sözleşmesiz çıkışı mi veren iş verene dava acabilirmiyim
Alıntı:
dervişan rumuzlu üyeden alıntı
mahkemede şirkette iki yil çalıştığımi ispatlarsam kidem tazminati.ihbar tazminati.ve kotu niyet tazminatlarini alabilirmiyim
Sözleşmeniz belirli süreli sözleşme ise, iş bitimi sebebiyle sözleşmeniz sona erdirildiğinde ihbar tazminatı alamazsınız, kötü niyet tazminatı alamazsınız.
Alıntı:
birde iş kur yurtdisi sözleşmesinde gecen maddelere gore kidem tazminatimi,fazla mesai saatlerimi,hafta sonu tatillerimi,senelik izinlerimi calistigim ulke mevzuatina gore hesaplattirabilirmiyim,
Sözleşmenizde böyle bir madde varsa , elbette .
Ancak söylediklerinizden anlaşılan, sizin geçerli bir sözleşmeniz dahi yok.
cikisim verildi ne yapmaliyim
Iki yilldan bu yana çalıştığım sirketten sozlu olarak cikisim verildi yazılı bir metin vermiyorlar hic izin kullanmadigim için iki seneme düşen izin haklarimi puantaja isleyip bir sonraki aylarda alacagimi ve izin bitimi de çıkışımin verileceğini söylediler bu durumda ne yapmam gerek çıkışı mi nasil yapacaklar bilmiyorum istifa dilekçesini imzalamami istediler imzalamadim sozlesmem de İşkur yurtdışı sözleşmesi orda belirsiz sureli is sözleşmesi diye geciyor bir maddede kidem ihbar tazminatini hak kazanabilirniyim ?
Cevap: cikisim verildi ne yapmaliyim
Istifa dilekçesini imzalayıp işvereni ibra etmeyin sakın. Kıdem tazminatına ve varsa diğer işçi alacaklarına hak kazanabilirsiniz.
Cevap: Sigortasiz ve sözleşmesiz çıkışı mi veren iş verene dava acabilirmiyim
Bilgilendirdiginiz icin cok teşekkür ederim