İş Başı Eğitimlerinin Belgelenmesi Hakkında
Değerli hukuk üyeleri,
Ben İş Güvenliği Uzmanıyım.
Malumunuz son günlerde sürekli olarak talihsiz olaylar ile gündeme gelen bir konu İş Sağlığı ve Güvenliği konusu.
Meslektaşlarımız ile sürekli kendimizi geliştirmek adına kurduğumuz bir platformda beyin jimnastiği yapıyoruz.
Bizler de belirli kanun ve yönetmeliklere göre iş güvenliği danışmanlığı, eğitimi veriyoruz biliyorsunuz ki. Ama meydana gelen en küçük kazada bile hemen fatura uzmana kesilerek enteresan yaptırımlara maruz kalabiliyoruz..
Bizim iş yerlerinde çalışanlara vermemiz gerekli olan eğitimler bulunuyor.
Mesela bu eğitimler Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usül ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik'e uygun olarak verilmesi gerekiyor. Orada madde 15 bu eğitimin belgelendirilmesi konusunu dile getiriyor. Bu da tamam. Eğitim belgeleri de yönetmeliğe uygun olarak hazırlanmakta.
Fakat çalışanın hatasından dolayı meydana gelen bir kazada mahkeme bizden bu delilleri isteyip sunduğumuzda, çalışanın "Bu belgeler sahte, biz 2 saat eğitim aldık oysa 12 saat almamız gerekiyordu" demesi dolayısı ile birden bire evrakta sahteciliğin de içinde bulunduğu bir takım iddialarla karşılaşıp yine hüküm giyebiliyoruz. ( Evraklarda eminim ki olmayan şeyleri yazan uzmanlar şüphesiz ki vardır. Amacım onları savunmak değil)
Bu ve buna benzer suçlamaları boşa çıkaracak ne yapmamız gerekir hukuki olarak? Ak koyun, kara koyun ayrılsın istiyorum. Platformumuzda bazı uzman arkadaşlarımız imza sirküleri de toplayabileceğimizi belirtmişler. Benim önerim ise eğitimin video kaydı yapılması veya fotoğraflar ile belgelenip arşivlenmesi. Bu gibi önlemlerden hangisi benim o eğitimi verdiğime dair kesin delil teşkil eder acaba?
Yardımcı olmanız ümidi ile.
Şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Cevap: İş Başı Eğitimlerinin Belgelenmesi Hakkında
İşçiye Her verilen derse devam imzası uygulaması var mı? Dersi alan ve ders verenlerin her ders girişinde imzasının alınması en doğru çözüm olur bence. Video ve fotoğraflar ancak tamamlayıcı delil olabilir kanaatindeyim.
Sn. Güngören,
Cevabınız için teşekkür ederim.
Dediğiniz gibi katılımcıların imzaları alınmaktadır. Fakat olumsuz bir durum meydana geldiğinde çalışan sorunluluğun üzerinden sıyrılması için bazı hoş olmayan, gerçek dışı bilgiler vererek yanıltıcı ifadelerde bulunuyor. Mesela "Bana o gün o kadar çok belge imzalattılar, bilmiyorum ne olduğunu, zorla imzalattılar, derse girdik ama 1 saat eğitim verildi ( oysa eğitim 4 saat mesela)" Bunun gibi gerçek dışı beyanatlarda hüküm aleyhimizde çıkıyor genellikle.
Görüntülü kayıtları bizim Onaylı İş Sağlığı ve Güvenliği Karar Defterine işlersek resmi olarak mahkemede delil olarak sayılabilir mi onu merak ediyorum.
Teşekkür ederim.
Ses ve görüntü kaydı yapacaksanız bu sefer de işçilerin video kayıtlarının yapılması için onlardan onay yazısı almanızı öneririm.