Alt dairenin tavan arasındaki su sızıntısının tamiri kime aittir ?
Merhabalar, sorun başlıktaki gibidir yalnız küçük bir detay çok önemli.
Benim banyomdaki küvet, klozet ve lavabo giderinin birleştiği noktadan su kaçırıyor.
Yalnız işin kritik noktası, bu boruların su kaçırdığı yer benim evimde ya da benim zeminimde değil.
Bulunduğumuz binadaki banyolarda gizli tavan var. Yani bütün borular, tavandaki alüminyum levhalarla gizlenmiş.
Örneğin, bu sızıntının tamiri için banyomun zemininin kırılması yerine, alt kattaki dairenin tavanındaki levhaların çıkarılması gerekiyor. Evimden hiçbir şekilde müdahale edemiyorum.
Su sızıntısının olduğu yer, benim evimde olan bir yer değil ya da benim dairemin zeminindeki bağlantılarda değil.
Su sızıntısı olan borunun birleştiği dirsek, alt kattaki komşumuzun evinde ve kendisi tamir etmemize izin vermiyor. İlla kendi tanıdığı ustalara yaptırmak istiyor. 50 TL ye çözülecek sorun için 450 - 500 tl den bahsediyor. Sonuçta dirsekteki conta su damlatıyor.
Bu sorunun çözümü konusunda sorumluluk bana mı ait, yoksa borular ve sızıntı alt kattaki dairedeki borulardan kaynaklandığı için onlara mı ait ?
Görüşleriniz için teşekkürler.
Cevap: Alt dairenin tavan arasındaki su sızıntısının tamiri kime aittir ?
Su tesisatı size hizmet ediyorsa ve komşuya zarar verecekse bu durumda bunların yaptırılması sorumluluğu da size ait olacaktır.
Cevap: Alt dairenin tavan arasındaki su sızıntısının tamiri kime aittir ?
merhaba,
Eğer müdahale edilecek kısıma su sızıntısı sizin dairenize ait borudan kaynaklanıyor ise sizin yaptırmanız gerekir, ama sorun sizin daireniz sınırları dışında ise ve alt dairenin üst duvarından aşağıda ise onun yaptırması gerekir, ama hakkaniyet açısından sadece sizin suyunuz o borudan geçiyor ve ana boruya ulaşıyor ise sizin yaptırmanız daha uygun olur, ayrıca bir hasarın giderilmesi için kat maliki dairesine geçiş izni vermek zorundadır.
(Değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/8 md.) Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı
rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.
Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve
acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması
halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası
aranmaz. Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz.
Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin
ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.
Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine
karşı sorumludur.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere izin vermesi gerekir.
saygılar