Anayasa mahkemesine bireysel başvurunun sonucu
idarenin almış olduğu bir kararı sırayla bütün aşamalar bittikten sonra,anayasa mahkemesine bireysel başvuru yaparsak,anayasa mahkemesi o işlemi iptal mi ediyor yoksa,sadece tazminat mı veriyor
Ben idarenin almış olduğu bir karar hakkında yerelde kazandım danıştayda kaybettim şimdi tüm aşamalr bittiğinde karar düzeltme ...hepsi bitince ben artık kararın değişmeyeceğini düşünüyorum,bu süreç sonunda ben idarenin işleminin anayasaya aykırılığı ile alakalı bireysel başvuruda haklı bulunursam tazminat mı alıcam yoksa işlem iptal mi olucak.Yani anayasa mahkemesi bireysel başvuruda bi işlemi iptal edermi
Cevap: anayasa mahkemesine bireysel başvurunun sonucu
Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru, bir temyiz veya yeniden yargılama yolu değildir.
İkincil derecede bir yargılama yolu olan bireysel başvuru, yeniden yargılama yolunu açabilecek özelliktedir. Anayasa Mahkemesi tarafından bireysel başvuruya konu olan iddiaların yerinde görülmesi ve hak ihlali olduğunun tespit edilmesi halinde ve hak ihlali bir mahkeme kararından kaynaklanıyorsa, söz konusu dosya ilgili mahkemeye gönderilir ve yeniden yargılama yolu açılır.
Yeniden yargılamadan beklenen fayda elde edilemeyecek durumdaysa Anayasa Mahkemesi tarafından belli bir miktar tazminata hükmedilebileceği gibi, böyle bir tazminâta hükmedilmeksizin genel mahkemelere söz konusu tazminâtla ilgili olarak başvuru yolu açılabilir.
Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurunun sonucunda hak ihlâli olduğunu tespit etmesi durumunda, bireysel başvuruya konu olan hak ihlalinin sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılması için yapılması gereken idari ve hukuki yolları göstermesi de söz konusudur.
Anayasa mahkemesine bireysel başvuru, bireysel başvuruya konu olan veya olmayan hiçbir idari ve hukuki işlemin ve kararın icrasını durdurmamaktadır.
sayın basri bey teşekkür ederim,yalnız cevabinizda "İkincil derecede bir yargılama yolu olan bireysel başvuru, yeniden yargılama yolunu açabilecek özelliktedir. Anayasa Mahkemesi tarafından bireysel başvuruya konu olan iddiaların yerinde görülmesi ve hak ihlali olduğunun tespit edilmesi halinde ve hak ihlali bir mahkeme kararından kaynaklanıyorsa, söz konusu dosya ilgili mahkemeye gönderilir ve yeniden yargılama yolu açılır."
ilgili mahkeme yerel mahkememi yoksa danıştaymı oluyo bide anayasa mahkemessinin bizi haklı bulursa söz konusu mahkemeye biz mi talepte bulunuyoruz yargılama içih yoksa mahkeme kendiden mi yenidan davayı görüşüyo
İlave bir soru da ben ekleyebilir miyim?
Anayasa mahkemesi öncesinde kaybedilen davalarla iç hukuk yolları tüketilerek anayasa mahkemesine gelindiğinde, kişi belkide 2-3 defa vekalet ücreti ödemiş, artan yargılama giderleri yükü altına girmiş olacaktır. Anayasa Mahkemesinden kişi lehine karar çıkması durumunda, nasıl kararlar verilebilir?
vekalet ücreti ve yargılama giderlerine ilişkin bölümleri izah edebilir misiniz?