6 aylik sÜrem doldu,ehlİyetİmİ emnİyetten almadim,yedİĞİm ceza 1600 tl.
Öncelikle konuyu doğru yere mi açtım tam olarak bilmiyorum.
28/10/2013 tarihinde girdiğim trafik kontrolünde 0,54 promil alkollü çıktığımdan dolayı ehliyetime 6 ay süre ile el kondu, 700 TL para cezası uygulandı. 6 aylık süre 24/04/2014 tarihinde doldu. Fakat ben ehliyetimi almadım. Bunun sebebi "borcu yoktur" yazısını alamamam. Borçlarımı vergi dairesinden aralık ayında taksitlendirdim ve ödemeye başlayacağım. Buraya kadar hiç bir şeye itirazım yok.
Dün (11/01/2015) tarihinde çevirmeye girdim. Bana 36/b maddesinden(Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da Karayolları Trafik Kanununda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alındığı halde araç kullanmak) ceza yazıldı. Yani 6 aylık cezam bitmesine rağmen sanki ehliyetim yokmuş gibi ceza yazıldı. Burada büyük bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. 44/1-b maddesinden(Araç kullanırken sürücü belgelerini yanlarında bulundurmamak ve yetkililerin her isteyişinde göstermemek) ceza yazılmasının uygun olduğunu düşünüyorum. Emniyetle yaptığım görüşmede bana bir genelge gösterildi. Genelgede süre bitmiş olsa dahi borcunu ödemeyenlere 36/b den işlem yapın yazıyordu. Trafik kanununda böyle bir madde göremedim.
Sonuç olarak kanunda yazılan 6 ay süreli cezayı çektim. Maddi ceza mı da taksitlendirdim. Konuyu nereye taşımam gerekiyorsa taşıyacağım ve bu saçmalığı düzelteceğim. Benim "ehliyet sahibi olma" hakkımı bir genelge ile elimden alamazlar. 6 ay cezamı çekmem yeterli olur diye düşünüyorum.
Saygılar.
Cevap: 6 aylik sÜrem doldu,ehlİyetİmİ emnİyetten almadim,yedİĞİm ceza 1600 tl.
Eğer çevirme esnasında her ne kadar süre dolmuş olsa da maddi cezanızı çekmemişseniz ceza dolmuş sayılmaz.Yani cezanın iki ayağı var.Biri para cezası biri 6 aylık süre.Nasıl ki sadece para cezasını ödeyen ''parayı ödemem yeterli olur diye düşünüyorum'' diyemiyorsa sizinde ''ben süreyi tamamladım para cezasını ödemesem de, resmi işlemlerimi tamamlayıp ehliyetimi almasam da 6 ay cezamı çekmem yeterli olur diye düşünüyorum'' diyemezsiniz.Verilen ceza tüm şartlarıyla tamamlanıp ehliyetinizi alsaydınız ve yanınızda olmasaydı ancak dediğiniz gibi olurdu.Bence bu durumu dava konusu etmek zaman ve para(avukat ücreti, harçlar, olursa bilirkişi ücretleri vs.) kaybetmekten başka bir şeye yaramaz.Genede haklılığınızın mahkemede kabul göreceğini düşünüyorsanız ilgili mahkemelere başvurma hakkınız elbette vardır.Kolay gelsin.
Trafik kanunu Madde 118 Bu madde ve diğer ilgili maddelerdeki hükümlere göre sürücü belgeleri geri alınanlardan, geri alma süresi içinde araç kullandığı tespit edilenler, bu Kanunun 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrasına göre cezalandırılırlar.
Geri alma süresi 6 ay değil mi? Para cezam da yapılandırmada. Burda büyük bir yanlışlık var bence.
Geri alma süresi en erken 6 ay, para cezanızı ödemezseniz zaten alamazsanız.8 ayda öderseniz 8 ay 10 ayda öderseniz bu süre 10 ay olur.Tabi hem gerekli süre geçmeli hem ceza ödenip ilgili belgeler alınmalı hemde gidip resmi işlemler tamamlanıp resmi olarak da ehliyet alınıp süreç tamamlanmalıdır.
Aynı durumda bende kaldım.
Burada bulunan durum şu;
Örnek borcunu taksitlendirip ödüyorsun ki devlet bu hakkı veriyor fakat niçin o arada ehliyeti alamıyorsun.
Ben dava açıcam istersen bana ulaş konuşalım sen ne yaptın sonuç ne oldu vs
mesajımı silmişsiniz, louange isimli arkadaş ile nasıl iletişim kurabilirim o zaman?
- - - Updated - - -
üyelikte görülen adım aynı zamanda mail adresim arkadaşım, bana mail atabilirsin. Dünyada en çok bilinen mail hesabı ne ise onu sonuna eklersen mailin ulaşacaktır.
Merhaba tartışma gereksiz uzamış ben maalesef burada yazılanlardan sonra ceza açmadım, bana yardım edermisiniz. Cezamı nasıl iptal ettirebilirim