Araç Senetlerini Ödeyememe
Merhaba,
Yaklaşık 4-5 ay önce galeriden senetle bir araç aldım ve bir kısmını ödeyemedim, galeriyle orta yolu bulmak istedim, gerekirse vade farkıyla yeniden hesaplama yapabileceğimizi ilettim ama kabul etmediler. 11 bin 250 tl'ye aldığım arabayı geri alarak avukat, haciz, araç bağlama, otopark ücretlerinden beni kurtaracağını ilettiler. Ancak arabayı devir almayı istemediler ve benden vekalet alıp galeride satacaklarını söylediler. Aksi halde üzerlerine alınca vergi vb. masrafları olacağını ve benden düşeceklerini söylediler. Aracı kendilerine bıraktım ve vekaleti verdikten sonra da 11 bin 250 tl'lik aracıma 5 bin tl bedel biçtiler :) 5 bini kabul etmezsem direk avukata vereceklerini söylediler. Üstüne üslük muayene süresi geldiği için velaletle birlikte muayenesini yaptırdıklarını ve muayeneden geçebilmesi için 2500 tl'lik masraf yaptıklarını ve benden düşeceklerini bildirdiler. Yani şu ana kadar 3850 tl ödeme rağmen ve aracı tamamen onlara bırakmama rağmen benden 4500 tl ilave para istiyorlar. Hem elimde araba olmayacak hem de toplamda 8 bin tl gibi bir para harcamış olacağım. Sorum şu şekilde;
1- Muayeneden geçirmek için yaptık dedikleri 2500 tl'yi nasıl kanıtlayabilirler ve bana hukuki bir yaptırımı olur mu?
2- Galeriyle hiç muhattap olmayıp avukata vermelerini istesem avukat ödemem için taksite bağlarmı ve tahmini ne kadar avukat ve diğer masraflar çıkar?
Yeni evli olduğum için haciz vb. durumla karşı karşıya kalmaktan çok korkuyorum. Yardımlarınızı rica ederim.
Cevap: Araç Senetlerini Ödeyememe
Oldukça hatalı davranmışsınız. Anlatımınızdan anlaşıldığı kadarı ile ruhsat sizin adınıza tescil edildi, fakat kalan borçtan ötürü ruhsata rehin konuldu. Muhtemelen durum bu. Sizin bu durumda yapabileceğiniz en faydalı şey, aracı bizzat kendinizin satması olurdu. Öyle ya sattığınızda elde ettiğiniz para ile rehin borcunuzu öder, kalanı da size kalmış olurdu. aracı kendiniz teslim etmişsiniz. Üstüne vekalette vermişsiniz. Bu durumda yapılabilecek bir şey görülmüyor. Akla gelen Sebepsiz Zenginleşme Veya Menfi Tespit Davası açmanız olabilir. Bunu da şartları var ise yapmalısınız.