Bankanın konut kredisini haber vermeksizin zararıma olacak şekilde yeniden yapılandırması.
Merhaba değerli arkadaşlar...
yaklaşık 2 yıl önce konut kredisi kullanarak aldığım evimi eşime devrettim. Devretmeden önce bankadaki müşteri temsilcime evi eşimin üzerine devredeceğimi bununla ilgili bir problemin olup olmayacağını sordum. müşteri temsilcisinin cevabı ise eğer eşiniz ipotekli olarak evi devralmayı kabul ediyorsa bir şey olmaz devrede-bilirsin diye cevap verdi.
Bende bunun üzerine eşimin üzerine evi devrettim. devir işlemine kadar 22 taksit ödedim. taksitlerim 2520 TL idi... devir işleminden 15 gün sonra İnternet şubesinden fatura ödemek için girdiğimde her zaman gördüğüm konut kredisinin ''2520'' TL yazan kısmında ''2685'' TL yazdığını gördüm. bu nasıl iş diye düşünürken ödeme planını görüntüleme kısmından baktığımda ödeme planımın yeniden yapılandırıldığını 2520 tl olan taksitlerimin 2685 tlye yükseltildiğini öğrenmiş oldum.
Bankaya telefon açıp müşteri temsilcim ile görüştüğümde haberi olmadığını bakıp bana bilgi vereceğini söyledi. 1 saat sonra aradı ve şunları söyledi. '' konut kredisi kullanırken vergiden muaf olduğunu ama evi devrettiğim için devletin bunu kabul etmediğini, evi satış yoluyla devrettiğim için devletin bunu ticaret olarak gördüğünü ve bundan dolayı vergi tahsilinin toplam anaparaya eklenerek yeniden yapılandırıldığını, bu farkı bankanın değil devletin aldığını söyledi.
bu nasıl bir iştir anlamadım lütfen bana bir yol gösterin. bankanın yaptığı bu şey hukuki'midir.? banka haksız ise ne yapmam lazım nereye dava açmam lazım. bu konuda beni aydınlatabilir misiniz. şimdiden hepinize teşekkür ederim saygılar.
Cevap: bankanın konut kredisini haber vermeksizin zararıma olacak şekilde yeniden yapılandırması.
Alıntı:
digiman rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba değerli arkadaşlar...
yaklaşık 2 yıl önce konut kredisi kullanarak aldığım evimi eşime devrettim. Devretmeden önce bankadaki müşteri temsilcime evi eşimin üzerine devredeceğimi bununla ilgili bir problemin olup olmayacağını sordum. müşteri temsilcisinin cevabı ise eğer eşiniz ipotekli olarak evi devralmayı kabul ediyorsa bir şey olmaz devrede-bilirsin diye cevap verdi.
Bende bunun üzerine eşimin üzerine evi devrettim. devir işlemine kadar 22 taksit ödedim. taksitlerim 2520 TL idi... devir işleminden 15 gün sonra İnternet şubesinden fatura ödemek için girdiğimde her zaman gördüğüm konut kredisinin ''2520'' TL yazan kısmında ''2685'' TL yazdığını gördüm. bu nasıl iş diye düşünürken ödeme planını görüntüleme kısmından baktığımda ödeme planımın yeniden yapılandırıldığını 2520 tl olan taksitlerimin 2685 tlye yükseltildiğini öğrenmiş oldum.
Bankaya telefon açıp müşteri temsilcim ile görüştüğümde haberi olmadığını bakıp bana bilgi vereceğini söyledi. 1 saat sonra aradı ve şunları söyledi. '' konut kredisi kullanırken vergiden muaf olduğunu ama evi devrettiğim için devletin bunu kabul etmediğini, evi satış yoluyla devrettiğim için devletin bunu ticaret olarak gördüğünü ve bundan dolayı vergi tahsilinin toplam anaparaya eklenerek yeniden yapılandırıldığını, bu farkı bankanın değil devletin aldığını söyledi.
bu nasıl bir iştir anlamadım lütfen bana bir yol gösterin. bankanın yaptığı bu şey hukuki'midir.? banka haksız ise ne yapmam lazım nereye dava açmam lazım. bu konuda beni aydınlatabilir misiniz. şimdiden hepinize teşekkür ederim saygılar.
Yeniden yapılandırma ücreti altında alınan paraların haksız olduğuna dair kararlar mevcuttur. Ancak sağlıklı bir cevap verebilmek için kredi dökümünde size ek çıkarılan bedelin ne olduğuna bakmak gerekiyor.
Cevap: bankanın konut kredisini haber vermeksizin zararıma olacak şekilde yeniden yapılandırması.
Alıntı:
Av. Alihan Yaşar AKKOÇ rumuzlu üyeden alıntı
Yeniden yapılandırma ücreti altında alınan paraların haksız olduğuna dair kararlar mevcuttur. Ancak sağlıklı bir cevap verebilmek için kredi dökümünde size ek çıkarılan bedelin ne olduğuna bakmak gerekiyor.
merhaba Alihan bey. cevabınız için teşekkür ederim. Daha öncekinde 0.00 TL yazan Fon+vergi bölümü altına eklemişler. ve her ay için yazan tutar değişiklik göstermekte. düşükten başlayarak her ay yükselmekte.
anladığım kadarıyla benim borcumu yeniden yapılandırarak bireysel kredi kullandırmış gibi KKDF ve BSMV ücreti aldılar...
kredilerle ilgili ulaştığım bir bilgi şu şekilde yazıyor :
''BSMV ve KKDF vergileri sadece konut kredilerinde sıfırdır.Bireysel kredilerde KKDF oranı kredi faiz oranının %15'i, BSMV oranı ise kredi faiz oranının %5'i kadardır.)
bu bilgiler ışığında ne yapmam lazım..? yardımlarınızı bekliyorum saygılar.
Alıntı:
anladığım kadarıyla benim borcumu yeniden yapılandırarak bireysel kredi kullandırmış gibi KKDF ve BSMV ücreti aldılar...
kredilerle ilgili ulaştığım bir bilgi şu şekilde yazıyor :
''BSMV ve KKDF vergileri sadece konut kredilerinde sıfırdır.Bireysel kredilerde KKDF oranı kredi faiz oranının %15'i, BSMV oranı ise kredi faiz oranının %5'i kadardır.)
bu bilgiler ışığında ne yapmam lazım..? yardımlarınızı bekliyorum saygılar.
Ne yazık ki şu aşamada yapacak bir şey yok. Çünkü 12.05.1988 Tarih ve 88/12944 Sayili Kararnameye iliskin Kaynak Kullanimini Destekleme Fonu Hakkinda Teblig de yaplan 2010/974 sayılı B.K.K. ile değişikliği ile son halini almış ve KKDF,BSMV adı altında yapılan kesintiler yasaldır.
Ancak KKDF de durum daha farklıdır. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı hakem heyetlerine yayınladığı genelge ile tüketici kredilerinde kaynak kullanımı destekleme fonu oranı %10'dan %15'e yükseltilmesinde tüketici lehine karar verilmesini istedi. Yani %5 lik kısım için tüketici sorunları hakem heyetlerine başvurularak şimdiye kadar fazladan kesilen yüzde 5 KKDF tutarının iadesi ile bundan sonra kesilecek tutarların iptali ve fon tutarının artışı önceki düzeye çeken yeni ödeme planının kendilerine verilmesi hakkında karar alınmasının talep edebilirsiniz.
Cevap: Bankanın konut kredisini haber vermeksizin zararıma olacak şekilde yeniden yapılandırması.
Merhabalar Alihan bey... yanlış anlaşılma olmasın diye teyit için tekrarlıyorum... kullandığım kredi ''konut kredisi'' olduğu için kkdf alma hakkı varmı bankanın? Bireysel veya tuketici kredisi kullanmadım ben... Tüketici kredisi kullansam dedikleriniz doğru olabilir... kanunen konut kredisinde kkdf ve bsmv uygulanmıyor...
Cevap: Bankanın konut kredisini haber vermeksizin zararıma olacak şekilde yeniden yapılandırması.
Alıntı:
Merhabalar Alihan bey... yanlış anlaşılma olmasın diye teyit için tekrarlıyorum... kullanığım kredi ''konut kredisi'' olduğu için kkdf alma hakkı varmı bankanın? Bireysel veya tuketici kredisi kullanmadım ben... Tüketici kredisi kullansam dedikleriniz doğru olabilir... kanunen konut kredisinde kkdf ve bsmv uygulanmıyor...
Merhaba
Yani konut kredisinde uygulanmıyor. Ancak devir aşamasında kredinin kapsamı değişmiş ve bu nedenle yasal gözüküyor.
Alıntı:
Av. Alihan Yaşar AKKOÇ rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba
Yani konut kredisinde uygulanmıyor. Ancak devir aşamasında kredinin kapsamı değişmiş ve bu nedenle yasal gözüküyor.
peki kredinin kapsamını benim bilgim olmadan değiştirme yetkisi varmı bankanın..? hangi kanun maddesine dayanarak bunu yapabiliyor...
sonuçta ben konutu eşime devrettim, bir başkına satmadım.
yani ben bunları mahkemeye vermeyi düşünüyorum. dava açtığım takdirde sonuçları ne olur.? davayı kaybedersem bana ne zararı olabilir sizce...
Kredi gene sizin üzerinize devam etmekte öyle değil mi?
Banka kredisiyle alınan ipotekli evin devri normal şartlarda mümkün değildir, verilen kredi kişinin ödeme gücüne verilmekte sonuçta.
Banka mevcut kredinizi devir nedeniyle sonlandırıp yeniden kredi kullandırmış sanki,
yeni kredi kullanımında da faiz ve diğer şartlar eskisi ile aynı olmaz. Bence dava açmanız durumunda kazanabileceğiniz bir şey yok.
Kaybınız ne olur? Dava masrafları ile birlikte banka vekiline ödemek zorunda kalacağınız vekalet ücreti ve vakit olur .
evet kredi benim üzerime devam etmekte...