İşverenin haksız yere tutanak düzenlemesi
Merhaba bir sorum olacak,
Yaklaşık olarak 11 aydır dünyaca ünlü bir teknoloji mağazasında kasiyer ve danışma görevlisi olarak görevimi sürdürüyorum. Bu süreç içerisinde kurallara hiçbir şekilde uymayan takım liderim ve yöneticimle tartıştığım çok yer oldu. İmzaladığım iş sözleşmesinde kasiyer olarak gözükmeme rağmen, kasa kullanıcı kodu ve şifre oluşturulmadığı için, kasiyer olarak gözükmediğimi düşünüyorum. Başka kasiyerlerin kasalarına oturduğumdan normalde hiçbir şekilde tutanak tutulmaması gerektiğini düşünüyorum
Son 3 ayda, 3 müşterinin kredi kartından eksik çekim yaptım. 2 adet 100 tl. 1 adet 500 tl. 500 tllik eksik çekim yaptığım müşteri gelip çekimini yapıp işlemini tamamladı. 100 tl olan işlemlerin birinde kamera kaydı olduğu için sadece merkeze bildirmek için, kimin yaptığına dair savunmasız bir tutanak tuttular. Resmi olmadığını söylediler. Diğer 100 tllik işlemde kamera kaydı yok. Sadece faturada parafım var. Hiçbir şekilde tutanak tutmayıp sözlü olarak uyarıda bulundular. Buraya kadar üç tane eksik çekim yaptığım işlemlerin konusu kapatıldı. Sadece bir adet sözlü uyarı aldım.
Dün takım liderim benim tarafımdan yapıldığını iddia ettiği, müşterinin kartından hiçbir şekilde çekim yapılmadığı 258 tllik bir işlem söyledi. 5 aralık tarihinde yapılmış. Kamera kaydı yok. Kasa kullanıcı kodu ve şifren olmadığından kasa başka bir kasiyer tarafından açılmış gözüküyor. Faturada paraf veya imzamda bulunmamaktadır. Faturayı henüz görmedim ama arkadaşlarımın dediğine göre, 258 tllik faturadan 10 dk önce başka işlenilen faturada parafım olduğu ve son zamanlarda en çok ben hata yaptığım için tutanak düzenleme kararı almışlar. Tutanağı gizlice gördüm. Yakın zamanda önüme sunacaklar.
Adıma açılmış hiçbir kasa yokken, faturada paraf ve imzam bulunmuyorken, kamera kaydı dahil herhangi bir delil bulunmuyorken böyle bir tutanağın geçerliliği olduğunu düşünmüyorum. Sendika temsilcisiyle görüştüğümde mağaza yönetimini karşına almamak için tutanağı imzalamamı, savunmaya tutanağın geçersiz olduğunu sebepleriyle yazmamı istedi. Tutanaği imzalasam ihtardan sonra işten atılma kısmı var. İşe iade davası açsam kazanabilir miyim?
Bilgisi olanların yardımına ihtiyacım var. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: İşverenin haksız yere tutanak düzenlemesi
Bu şekilde bütün kasiyerlerin hatasını size yıkarlar. Tutanak falan imzalamayın. Şifre kimin ise o imzalasın. Şifreyi veren sorumluluğuda savunmayıda üstlenir. Yada size şifre vermeyip, başkasının kasasına sizi oturturan sorumluluğu üzerine alır. Varsayımlar ile sizi işten atarlar ise işe iade davası açabilirsiniz.
Tutanağı , sendikanızın da belirttiği gibi, bahsedilen olayı kabul etmediğinizi, yazılı açıklamanızı ileteceğinizi belirtip imzalayın.
Tutanağı imzalamamanız durumunda yüzüne krşı 2 şahit önünde okunur ve şahitlere imzalatılır, imzadan kaçındığınız belirtilir ve sanki imza karşılığı almış gibi kabul edilirsiniz, ama haklılığınızı açıklama şansınızı yitirmiş olursunuz.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Tutanağı , sendikanızın da belirttiği gibi, bahsedilen olayı kabul etmediğinizi, yazılı açıklamanızı ileteceğinizi belirtip imzalayın.
Tutanağı imzalamamanız durumunda yüzüne krşı 2 şahit önünde okunur ve şahitlere imzalatılır, imzadan kaçındığınız belirtilir ve sanki imza karşılığı almış gibi kabul edilirsiniz, ama haklılığınızı açıklama şansınızı yitirmiş olursunuz.
İmzadan imtina etmek işçinin hakkı. Neden Şansını yitiriyor?
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
İmzadan imtina etmek işçinin hakkı. Neden Şansını yitiriyor?
Her imzadan değil.
- - - Updated - - -
Gelen haciz bildiriminin teslim alınmayıp, postacı tarafından muhtara bırakılmak zorunda kalması gibi .
Muhtar alır, size bildirilmiş kabul edilir.
İmzalamazsınız, yüzünüze okunur, almış kabul edilirsiniz. Üstüne savunma hakkınızı tepmiş olursunuz.
Tutanak yüzüne karşı okundu. imzalamış gibi kabül edildi. İşveren tutanak olsada, olmasada savunma isteyecek. Buarada savunma hakkını elinden alan nedir?
Eve gelen tebligatı almayıp almış sayılmak. Bizim kanuni haklarımıza engelmidir.
Yada dava tebliğini almamak mahkemeye gidip savunma yapmamıza engelmidir?
Engel değildir elbette, ama zaten engebeli olan yolda kendi önünüze taş koymaktan başka bir şey değildir.
Önce kaybedersiniz, sonra kaybettiklerinizi geri alabilmek için çaba harcarsınız.
Tutanağı itirazi kayıt düşerek imzalamak daha akıllıca bir yoldur.