Ev Sahibinin Sözleşme Yenilememe Hakkı

Merhaba,
Sözleşmemin bitmesine 1 ay kaldı ve ev sahibim kiraların bulunduğumuz yerde yüksek olduğunu ve biraz da maddi olarak zorlandığını söyleyerek kirama %22 zam yaparak yeni dönemde yenileyebileceğini bildirdi. Sözleşmede "kiracı, kontrat bitiminde kira rayiç bedelini yıllık TEFE-TÜFE ortalaması oranında artışını şimdiden kabul ve taahhüt eder" yazıyor. Ben de ev sahibime bu oranda zam yapabileceğimi bildirdim, ve sözleşmeyi 1 yıl daha uzatmak istiyorum. 
Ama belirttiği koşullarda ben evden çıkmazsam nelerle karşılaşırım, haksız duruma düşer miyim, ev sahinin sözleşme yenilememe hakkı var mıdır? 
Bir de ev sahibi ben evden çıkmazsam evi satışa koyacağını belirtti, bu durumda evde tadilat yapma hakkı ve eve her gün alıcı getirme, evi gösterme hakkı var mıdır?
Yardımınızı rica ederim.

Cevap: Ev Sahibinin Sözleşme Yenilememe Hakkı

Konut ve çatılı iş yeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden, en az 15 gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla 1 yıl uzamış sayılır. Sözleşme uzarsa En fazla  kira zam zamanında tüik in yayınlamış olduğu Üfe oranına göre zam yapabilir.
Kiracının, kiralananı ciddi olarak satın almak isteyenlere gösterme yükümlülüğü her zaman mevcuttur.Ne var ki bu gösterme kiracı için münasip zamanlarda yapılmak ve onun menfaatleri de hakkaniyete uygun olarak gözönünde tutulmak gerekmektedir. Örneğin kiracıya yüklenecek bu yükümlülüğün bir zamanla sınırlanmakmaksızın ilanihaye devam etmesi kabul edilemez.
Mesela  Sizin belirleyeceğiniz gün ve saatlerde, Haftada 2 gün  x ve y saatleri arasında gibi bir zaman diliminde gösterebilirsiniz şeklinde kısıtlama getirebilirsiniz.
Ev sahibi tadilat yapmak için kiracısının tahliyesini isteyebiliyor. Ancak tadilatın yapılması için evin gerçekten boş olması gerekiyorsa bu yola başvurabilir.
- - - Updated - - -
Ayrıca Aylardır bu sizin boşanma işini konuşuyoruz. 1-2 gün  sizi ihmal etmiş olabiliriz. Kusura bakmayın.:DD  Travesti konusuda ilgi alanımızdan düşmek üzere az kaldı.

Cevap: Ev Sahibinin Sözleşme Yenilememe Hakkı

Aşağıdaki  iletiyi dikkate almayın sizinle ilgisi yok. Yanlış yere yazmışım.
Ayrıca Aylardır bu sizin boşanma işini konuşuyoruz. 1-2 gün  sizi ihmal etmiş olabiliriz. Kusura bakmayın.:DD  Travesti konusuda ilgi alanımızdan düşmek üzere az kaldı.