Kişisel parayla alınan mal ve aileden kalacak mirasın üvey çocukla paylaşımı
Merhaba, evlendikten sonra bekarken biriktirdigim para ve ailemin yardimiyla bir arsa aldım bunu banka dekontlariylada kanıtlarım. Daha sonra ortak alınan bir evimiz daha var.Bizim ortak bir çocuğumuz var eşimin ise önceki evliliginden bir çocuğu daha var.
1. Sorum, eşime bişey olursa önceki evliliginden olan çocuğu arsadan hak almaması icin ne yapabilirim.(arsada babasının hiçbir emeği olmadığı icin sadece kendi çocuğuma kalsın istiyorum)
2.Sorum, ailemden kalacak olan miras için eğer ben once olursem yine aynı şekilde eşimin dolayısıyla onceki evliliginden olancocugunun herhangi bir hak almaması bu mirasın sadece kendicocuguma kalmasiicin ne yapabilirim.noterden taahhüt,vasiyetname yada topularin baskabirinin uüstüne geçmesi olabilir mi
(Kötü görünüyor biliyorum ama eşimin tutumu bana bunları dusundurtuyor, herkes gercekten hakettigini alsın)
Cevap: kisisel parayla alinan mal ve aileden kalacak mirasin uvey cocukla payladimi
Evliliğiniz sürecinde alınan ortak evde, eşiniz sizden önce vefat ederse,
siz-ortak çocuğunuz ve önceki eşinden olan çocuğu yasal mirasçıları olursunuz. Eşinizin vefatı ile , size ait olan arsa miras konusu olmaz.
Siz eşinizden önce vefat ederseniz, eşiniz ve ortak çocuğunuz yasal mirasçınız olurlar, eşinizin önceki evliliğinden olan çocuğu mirasçı olamaz. Ev ve arsanız miras konusudur.
Sizden sonra eşiniz vefat ettiğinde, 2 çocuğu eşit oranda mirasçı olur, sizin vefatınızla artık eşiniz ve çocuğunuza paylaştırılan kısımlar kendi varlıkları olduğundan, eşinizin önceki evliliğinden olan çocuğu dolaylı yoldan size ait olan arsadan da pay almış olur.
Yasal miras payı yasalarla korunur, eşiniz sizden sonra vefat ederse, her iki çocucuğu da kalan tüm varlğın mirasçısı olacağından miras paylarının alınmasına engel olabilme yolu yoktur.
Arsanızdan pay alınmasını engellemenin tek yolu, eşinizin size ait olan arsadaki miras hakkından feragat etmesi olabilir.
Cevap: kisisel parayla alinan mal ve aileden kalacak mirasin uvey cocukla payladimi
Cevabınız için çok teşekkürler,
eşimin benim üzerime olan parsadan miras hakkından feraget etmesi nasıl olur (arsa evlilikten sonra alindi ama inanın bekarken yıllarca biriktirdigim para ve annemin yardımıyla alındı)noterden mirastan feragat ile ilgili bir yazı alsak yeterlimi sizce,
Bir de kendi ailemden kalacak mirası ailem diğer kardeşlerime bıraksa bende itiraz etmesem, olumum halinde eşim ve dolayısıyla kendi cocugu hak alamaz gibi geliyor , bunu kendi ailemin mirasından feraget ederek mi yaparım ailem bütün mirasını sadece diğer kardeşlerime nasi bırakır.