Tazminat davası sonuçlandı. Mahkeme 2000 TL manevi tazminata karar verdi.
Öncelikle merhaba benim 17.06.2007 yılından beri tazminat davam sürmekteydi. Ve bugün karar verirdi. Maddi tazminat istemi reddedildi. Manevi tazminat olarakta hakim 2000 tl ye karar verdi. Şimdi benim öğrenmek istediğim konu 17.06.2007 yılından beri yasal faizliyle bu tutar ne kadar olur. Eğer çok fazla bir tutar olmazsa karşı tarafta anlaşmaya varmak istiyoruz. Şimdiden teşekkürler
Cevap: Tazminat davası sonuçlandı. Mahkeme 2000 TL manevi tazminata karar verdi.
TIBET26 ;
- Yasal faizin ne kadar olacağı tamamen alacağın tazminatla alakalı bir durum. bunu internetten yasal faiz hesaplama olarak bulabilirsin (http://www.kolayicratakibi.com/hesap...rafi-hesaplama). (sayfanın en altında faiz hesaplama)
-Benim hesabıma göre 1.354 tl gibi bir faiz söz konusu. ama sen mesela; 50 bin tl tazminat alıcak olsaydın,tazminata eklenicek yasal faiz 33-34 bin tl arası olucaktı.
- maddi tazminata itiraz etme gibi bir durum söz konusu mu, eğer maddi tazminattan kesin birşey çıkmıcaksa en makul olan karşı tarafla anlaşmak.
- Maddi tazminatlarda bilirkişi tarafından; yaşın, eş ve çocuk durumun, aldığın maaş vs. hesaplanıyor. ama manevi tazminatlar bilirkişi tarafından hesaplanmadığı için sadece hakim, olaydaki kusur derecelerini, olay sebebiyle duyulacak elem ve acının şiddetini vs. göz önünde bulundurup tespit ediyor. zaten örnek vericek olursak, ölümlü trafik kazalarında bile, açılan tazminat davalarında verilen manevi tazminatlar 15-20 bin felan oluyor. maddi tazminat reddedildiyse çok birşey bekleme, geçmiş olsun saygılar...
Cevap: Tazminat davası sonuçlandı. Mahkeme 2000 TL manevi tazminata karar verdi.
Alıntı:
TIBET26 rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle merhaba benim 17.06.2007 yılından beri tazminat davam sürmekteydi. Ve bugün karar verirdi. Maddi tazminat istemi reddedildi. Manevi tazminat olarakta hakim 2000 tl ye karar verdi. Şimdi benim öğrenmek istediğim konu 17.06.2007 yılından beri yasal faizliyle bu tutar ne kadar olur. Eğer çok fazla bir tutar olmazsa karşı tarafta anlaşmaya varmak istiyoruz. Şimdiden teşekkürler
Tazminat; kararın kesinleştiği (onandığı) tarihten itibaren başlar, açıldığı tarihten değil..
“ …Manevi tazminata faiz yürütülmemesinin nedenini ortaya koyabilmek için manevi tazminatın hukuki niteliğinin açıklanması gerekmektedir.
Kişinin manevi varlığının ihlalini ölçüye vurmak ve manevi kayıplarını tümüyle gidermek olanaksızdır. Manevi zarar söz konusu olduğunda bunun değişik biçimlerde karşılanması mümkündür. Ancak, pratik sonuçları ve tarafların istekleri göz önünde tutulunca uygulamada geniş oranda, manevi zararı karşılamak üzere para olarak karşı tarafın belli bir ödemede bulunması öngörülmektedir.
Maddi tazminat, bir kimsenin mal varlığında meydana gelen eksilmeyi karşılamaktadır. Bu karşılamanın zaman süreci içinde gecikmesi de ayrıca hükmedilecek tazminata faiz yürütülmesini gerekli kılmaktadır.
Belli bir zararın karşılığı olmayıp, olay nedeniyle duyulan üzüntünün kısmen giderilmesi amacını taşıyan manevi tazminata, özelliği nedeniyle faiz yürütülmesine olanak yoktur…”