Trafik ve hayatı tehlikeye sokma
Merhaba,
yanlış yere konu açtıysam kusura bakmayın.
Durumu şöyle anlatayım.
Bundan 10 ay önce, evimin civarlarında arkadaşımla arabada oturduk alkol içiyoruz. bir vakit sonra arkadaşım, hadi gidelim dedi, arabayı hareket ettirdik, eve doğru gidiyorduk, polis geçti yanımızdan arkadaşım korktu gaza bastı. polis takip etti. sonra karanlıkta merdivenlerden uçtuk. araba durdu, arkadaşım o hengamede benimle yer değiştirmek istedi, yakalanırsa ehliyeti alınır işten kovulurmuş dedi, benim o zaman ehliyetim olmadığından, sana birşey olmaz dedi, asker arkadaşımdı, bende birşey diyemedim elim ayağım dolanmıştı zaten, yer değiştik. polisler geldi. karakola gittik. ifadeler filan. sabaha dogru serbest kaldık. şimdi adıma dava açılmış, trafiği ve hayatı riske atmak gibi birşeyler dendi, telefonda. ilk mahkeme gecmiş. şimdi ikinci mahkeme varmış, benim yeni haberim oldu 6 ocakta gideceğim. ama hapse atılırmıyım ne demeliyim bilmiyorum? arkadaş şöfördü desem, durum iyice karışacak ve süreç uzayacak. sizce durum nedir, ne yapmalıyım, lütfen yardımcı olun..
Cevap: trafik ve hayatı tehlikeye sokma
Doğruyu söylemek en kolay ve dürüstçe olanıdır.
Eğer arkadaşınız sarhoş olarak araba kullandı ise, bunun sonucuna katlanmalı.
Doğruyu söylerseniz ve bunu mahkemede yaparsanız çok daha kötü olacağına emin olun durumun. Arkadaşım araba kullanmayı öğretiyordu, yanlışlıkla fren yerine gaza bastım dersiniz. Para cezası alırsınız büyük ihtimal. Arkadaşım, trafikte taksirle yaralamadan birkaç sene önce 500 lira almıştı ceza. Bu suç taksirle yaralamadan daha mı büyük daha mı küçük acaba? Tabi bunlar dışında ehliyetsiz araba kullanmak suçlarından ayrıca cezalar olabilir, bu cezalardan biri yada birkaçı ruhsat sahibine kesilebilir. Konuya hakim bir avukat tam olarak ne cezalar alacağınızı söyler.
Alıntı:
Fixit rumuzlu üyeden alıntı
Doğruyu söylerseniz ve bunu mahkemede yaparsanız çok daha kötü olacağına emin olun durumun. Arkadaşım araba kullanmayı öğretiyordu, yanlışlıkla fren yerine gaza bastım dersiniz. Para cezası alırsınız büyük ihtimal. Arkadaşım, trafikte taksirle yaralamadan birkaç sene önce 500 lira almıştı ceza. Bu suç taksirle yaralamadan daha mı büyük daha mı küçük acaba? Tabi bunlar dışında ehliyetsiz araba kullanmak suçlarından ayrıca cezalar olabilir, bu cezalardan biri yada birkaçı ruhsat sahibine kesilebilir. Konuya hakim bir avukat tam olarak ne cezalar alacağınızı söyler.
Yalan söylemeye ve adaleti yanıltmaya azmettirmek için bir hukuk forumu doğru yer olmasa gerek.
Yalan söylenirse olacakları söyleyeyim: Ehliyetsiz olarak kullandığı araç ile trafiği tehlikeye sokmaktan alacağı cezaları geçiniz, Aracı asıl kullanan kişi tazminat davası bile açabilir, kaskolu ise kasko şirketi aracın masraflarını faiziyle avukatlık ve icra masraflarıyla birlikte zaten isteyecektir. Başka bir yere zarar verildiyse bunların tümü istenecektir.
Asıl mesele, sayın üyenin, hakimi aracı o sırada kullanmadığına nasıl ikna edeceğinde...
alkollü olduğun için para cezası ödeyeceksin. ehliyetin olmadığı için pra cezası verilecek. ruhsat sahibi sen değilsen, araç sahibine ceza kesilecek. trafiği riske atmak vs sebeblerle yine trafik cezası kesilecek. karşına biraz yüklü bir para cezası çıkma ihtimali %100. hapis vs olmaz. saydıklarımın dışında mahkeme ceza verecek olursa son 5 yıl içinde ertelenmiş bir cezan yoksa, aldığın ceza 5 yıllığına ertelenecek.
Bir olayda suçu üstüne alan arkadaşım, davanın ilerleyen dönemlerinde, hakim karşısında, suçu üzerine aldığını, masum olduğunu ve yalan söylediğini söyledi. Anında içeri aldılar adamı :) var olan suçundan asıl suçtan o kadar başı ağrımadı. Adam tutuksuz yargılanıyordu, artık doğruyu söyliycem dedi, gitti gelmedi yani :D Hani bi söz varya "hakime ana avrat küfür et ağır ceza alırsın, hakikaten anasına tecavüz et daha az ceza alırsın" diye.. buda onun gibi. :)
Cevaplarınız için teşekkürler. Biraz kafam karışık, daha önce hiç cezam vs yok, para cezası ile kurtulursam iyi olur. 6 ocakda mahkeme var, araba kullanmayı öğreniyordum, desem daha iyi olacak galiba. Yoksa bende yalancı konumuna düşeceğim, başım daha çok ağrısın istemiyorum.
7 yıl kadar önce babam motorsiklet ile köpeğe çarpıyor, hafif birkaç sıyrık var, köpeğin sahibi babamı hastaneye götürüyor, tarfik kazası diyorlar, babamın ehliyeti yok. bende şöför benim dedim hastanede polise. üzerimde yırtık sıyrık toz vs olmadığından tutanağı düzenleyen görevli tutanağın altına not düşmüş, inandırıcı değil diye. mahkemeye çıktık, 3-5 duruşma sonra itiraf ettim, şöför babamdı diye. bana 6 ay hapis cezası verdiler yalan beyandan dolayı, paraya çevirip 5 yıl ertelediler. babam ise o kazadan dolayı para cezası bile almadı.