Çalıştığım Firmanın Ücretimden Yapmış Olduğu Kesinti Hakkında
Üç buçuk yıldır bir perakende firmasında kasiyer olarak çalışmaktayım.Firma 15.12.2014 tarihinde yayınlamış olduğu yeni bir prosedür ile kasalarda oluşacak açıklardan çalışan kasiyerlerin sorumlu tutulacağını belirtmiştir(Daha önce kasa açıklarından kasiyerler sorumlu tutulmuyordu).Yeni uygulamanın prosedür yayınlandıktan sonra geçerli olacağı aynen prosedürde belirtilmiştir;fakat geçen gün işyerine gittiğimde 3.11.2014 tarihinde 26,95 lira açığım olduğu söylendi ve bu durumla ilgili tutanak tutuldu,imzalamak zorunda bırakıldım.(Bu kasa açığı bana bir buçuk ay sonra bildirilmiştir,aynı zamanda kasiyerlik yaptığım toplam sürede bu kadar açık vermemiştim).Ayrıca herhangi bir mali sorumluluk tazminatı ödemeye de firma yanaşmamaktadır.Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkürü bir borç bilirim.Sorularıma gelince;
a) Prosedürün yayınlanması ile uygulamaya konulan bir durum geriye doğru işletilebilir mi?(okulda öğrendiğim kadarı ile bu mümkün değil)
b) Öğrenciyim ve parttime çalışmaktayım.Benim durumumda olan bir kasiyerden maksimum ne kadar açık kesilebilir?(Bir arkadaşımdan 350,diğer bir arkadaştan ise 185 lira açık kesilecek).
c) Parttime çalıştığımdan aylık ücretim genellikle asgari ücretin aldında nadirende olsa üzerine çıkmaktadır.Asgari ücretin altında bir ücret alan kasiyerden kasa açığı kesintisi yapılabilir mi?
Son olarak benden 15.12.2014 tarihinde yayınlanan prosedüre dayanılarak 3.11.2014 tarihinde vermiş olduğum açığın kesintisi yapılması durumunda haklı sebebe dayanarak iş akdi feshine gidip kıdem tazminatı alabilir miyim?
Cevap: Çalıştığım Firmanın Ücretimden Yapmış Olduğu Kesinti Hakkında(Öğrenciyim lütfen yardım)
Bilgi verebilecek birisi yokmu :(