Miras Davası Açmak İçin Reşit Olmam Gerekir Mi?
Merhabalar,
Ben 17 yaşındayım, babamı ve ailesini hiç tanımadım fakat bundan 4 sene önce öz amcama ulaştığımda bana miras için mi ortaya cıktın demişti(babamla dedem vefat etmiş), bana kalan miras var mı yokmu bilmiyorum ama bunu öğrenmek istiyorum, nasıl bi yol izlemeliyim? 18. yaşımı doldurmayı beklemelimiyim? annem dahi mirasım var mı yok mu bilmiyor ama adıma ait veraset borcum çıkıyor. bu işlemler için ankaraya mı gitmeliyim?
Teşekkürler.
Cevap: Miras Davası Açmak İçin Reşit Olmam Gerekir Mi?
Önce nüfus müdürlüğünden nüfus kayıt örneği alıp babanızın ve dedenizin üzerine kayıtlı taşınmaz veya araç var mı öğrenmelisiniz. Varsa tapuda ve trafikte miras intikali (adınıza sizin miras payınız oranında ilgili malın kaydının yapılması) yaptırmanız gerekecek. Babanız emekli iken vefat etmiş ya da ölüm aylığı bağlanma şartları varsa ya da tamamlanabiliyorsa her ay ölüm aylığı da alabilirsiniz. Başvuru sırasında noterden ya da sulh hukuk mahkemesinden mirasçılık belgesi ibraz etmenizi isteyeceklerdir. Banka hesaplarında para olup olmadığını araştırmanız biraz uzun sürebilir. Üstsoyunuz üzerine kayıtlı iken 3.şahsa satış gibi gösterilmiş ama gerçekte bağış yapılmış, değerinin çok altında devredilmiş vb. ya da sizin mirastaki saklı payınızı ihlal edilmiş olması durumlarında dava açılması gerekebilir, halen babanız ya da dedeniz veya diğer üstsoyunuza ait olup intikali yapılmamış mallar için dava açılmasına gerek yoktur.