Alacaklının, devredilen tapu için iptal davası açma hakkı varmıdır
4 avukata ve 1 tapu müdürüne sordum ancak tatmin edici bir cevap alamadım.
Alacaklısı olduğum ve piyasaya birçok borcu olan bir borçlunun annesi üzerine kayıtlı gayrimenkulü sağlığında borçsuz olan kızına tapuda kullanım hakkı kendisine ait olmak üzere devir ediyor. Anne ve kız halen hayatta. Bu durumda alacaklılar olarak bizler muvazza ileri sürerek borçlunun gayrimenkul üzerindeki miras hissesi için tapu iptal davası veya başka bir dava açma hakkımız varmıdır.? Kazanma şansımız olurmu.?
Acilen değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Cevap: Alacaklının, devredilen tapu için iptal davası açma hakkı varmıdır
Kadın hayatta olduğu için dilediği gibi malında tasarruf edebilir dilerse kızına değil yabancıya devreder hatta dilerse benzin döker yakar mal onun ferman onundur size borçlu olan o değildir vefat ederse düşünülebilecek tartışılabilecek şeyler bunlar ben şahsen vefatından sonra bile alacaklılara bir hak düşmeyeceği kanaatindeyim muvazaa varsa borçlunun muvazaası değil bu alacaklıyı ilgilendirmez bence.
Sayın Engin Bey,
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Bu durumda sadece tapu müdürünün dediği doğru ve sizinle aynı görüşte. Danıştığım diğer 4 avukat bu işlemin muvaaza lı olacağını ve biz alacaklıların borçlu mirasçının hissesi için dava açabileceklerini söylemişlerdi.
Saygılarımla,
Peki gayrimenkulü devreden annenin vefatından sonra kızına karşı alacaklı olarak tapu iptal davası açsak kazanma şansımız olurmu.? ( Borçlu olan kardeşin miras payı için )
Tapu iptal davası gayrimenkul kimin adına tescil edilmişse ona açılır.
Engin bey,
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Önceki cevabınızda vefat halinde bile alacaklı olarak devredilen kişiden hak iddia edemeyeceğimizi söylemiştiniz. Benim net olarak öğrenmek istediğim gerek devrettikten ve devreden hayatta iken veya devredenin vefatından sonra borçlu mirasçının payı için bir dava açıp açamayacağım ve kazanma şansımın olup olmadığı konusudur. Bu konuda internette hiçbir sonuca ulaşamadım. Danıştığım avukat ve tapu Müdüründen de net bir cevap alamadım.
Hala öyle düşünüyorum dava açılır dediysem kazanılır demedim ben ümitli değilim şahsen bence olmaz.
gayrimenkul kimin adına tescil edilmişse ona açılır.