-
Kan davası
Babam köyümüzdeki kişilerden biri tarafından vuruldu bir uzvunu kaybetti.Dolayısıyla arada husumet ve kan davası oldu.Şimdi şahıs cezasının 3yılını yattıktan sonra 3 ayda bir izin alarak köye geliyor.Bu zamanlarda da ailece bizi tahrik ediyorlar.Bir çatışma durumu söz konusu oluyor.Kan davası nedeniyle karşı tarafın köyden taşınmasını talep etmemiz kanunen mümkün müdür?
-
Cevap: Kan davası
Neden karşı taraf da siz değil?
Bunun bir gerekçesi var mı?
-
Sebep olarak ilk sebebi mağdur edilen taraf olmamız yaşadığımız yerin bir köy olması akrabalarımızın ve kendi evimizin burada bulunması.Zaten böyle bir olaya maruz kalarak yeterince rencide edildiğimizi düşünüyorum.Bizim taşınmamızın köy halkı ve akrabalar arasında korkup kaçmak olarak algılanacak olması babamın iş çevresinin burada olması ve burada doğmuş büyümüş olmamız kirada oturmuyoruz kendi taşınmazımızın da burada olması karşı tarafın taşınmasını isteme sebeplerimizdendir.Sonuç olarak kan davasına sebep olan ve başlatan karşı taraf olduğu içindir.Karşı taraf kan davası konusunda çok anlayışsız ve tahrik edici davranıyor bu yüzden taraflardan birinin köyden taşınması gerektiğini mağdur olan taraf olduğum için de karşı tarafın ayrılması gerektiğini düşünüyorum.Kanunen böyle bir hakkımız varsa bundan yararlanmak istiyoruz.
-
Mağdur edilen taraf olmanız: Birisi bir suç işlemiş ve cezasını çekmiş. Dolayısı ile adalet yerini bulmuş.
Yaşadığınız yer köy: Diğer taraf köyde yaşamıyor mu?
Kendi eviniz orada: Diğer tarafın evi orada değil mi?
Rencide edilmeniz: Bir maganda tarafından vurulmak mı rencide edicidir yoksa suç işleyip hapis yatmak mı?
Babanızın iş çevresinin orada olması: Diğer tarafın iş çevresi başka yerde mi?
Orada doğmuş büyümüş olmanız: Diğer taraf başka yerde mi doğup büyümüş?
Kirada oturmuyoruz kendi taşınmazımızın da burada olması= Diğer taraf kiracı mı?
Görüyorsunuz ki şartlar o kadar da dediğiniz gibi değil. İkiniz de eşitsiniz.
Eşit olmadığınız tek bir durum var: Diğer taraf bir magandalık edip, kanuna karşı gelip adam vurmuş, karşılığında da cezasını çekmiş.
Şimdi ben sorayım:
Babanız bir uzvunu kaybettiği için tazminat davası açtı mı? Tazminat aldınınız mı?
Sizi tahrik ederken muhakkak hakaret olarak algılanacak sözler söylüyordur. Hakaret için şikayet ettiniz mi? Bakın; izinli olarak gelmiş zaten. Bu, onun için pek iyi olmaz.
Ben olsam taşınmasını istemek yerine savcılığa gidip olayı olduğu gibi anlatırım.
Kanun gerekeni yapacaktır.
-
Hala mı kan davası? Pes diyorum. Kan davası oluştu demişsiniz, siz yaratmışsınız besbelli kan davası kavramını. babamı vurdular o zaman kan davası, tarlama girdiler o zaman kan davası, hayvanımı öldürdüler o zaman kan davası..
Ne zaman öğreneceksiniz kanın kanla temizlenmeyeceğini?
-
Allahınızı severseniz ben kan davası peşinde olsaydım şimdiye kadar çoktan vururdum.Burada bir mağduriyet durumunu anlatmaya çalışıyorum.Vurulan benim babam.Kendinizi bir benim yerime koyun.Bir adam çıkıp babanızı vurucak babanız kör olucak 3 sene sonra bu adam çıkıp sizinle aynı köyde dolaşıcak hergün göz göze geliceksiniz bu mu adalet neredeyse vuran kişiyi haklı çıkaracaksınız bu memlekette haklıyı savunmayı geçtim korumayı ne zaman öğrenecek insanlar ben bu insanı hayatım boyunca görmek zorundamıyım hergün yüzyüze mi gelmeliyim?Ben bu durum için yasal hakkımı aramaya çalışıyorum.Sizler neredeyse beni haksız çıkaracaksınız.Ben bu zihniyeti anlayamadım kusura bakmayın.Ben devlet kalksın bu adamı idamı idam etsinler demedim ama hergün görmek zorunda da olmamalıyım.
-
Bahsettiğiniz şekilde bir kişi ve ailesini zorla bulundukları yerden gönderme/sürme benzeri bir kanun bulunmamaktadır.Kişi yaptığı hareketin sonucu olarak ceza almış ve kanun yazan şekilde uygulanmışsa hukuken yapılacak başka bir şey yok(tazminat davası da elbette düşünülmelidir).Hele karşı taraf derken olayla alakası olmayan karşı tarafın akrabaları çoluk çocuk yaşlı büyük artık her ne ise siz görmek istemiyorsunuz diye zorla sürülmesi zaten mantıkla bağdaşan bir durum değil.
Sorunuzun cevabı net şekilde hayır.
Ancak caza davası kesinleştiyse tazminat davası düşünülebilir.